Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO 'Componist Harry Bannink mag niet vergeten worden'

316255 ouwehand

Afgelopen jaar schreef Ton Ouwehand al een boek over de volgens hem 'grootste componist van Nederland'. Komende zondag houdt hij een singalong in café Het Bolwerk.

Wil je iets over Bannink weten? Dat moet je absoluut bij Ton Ouwehand zijn. Het enthousiasme en de passie waarmee hij over de componist vertelt is ongekend. Mede daarom maakte de oud-journalist het afgelopen jaar een papieren monument. Hij sprak meer dan 40 mensen over samenwerkingen met Bannink. 1Twente Enschede sprak met OUwehand. Beluister dat item hierboven terug.

"Ik deed het vooral voor mezelf", zegt Ouwehand. "Ik vond dat dit verhaal verteld moest worden. Wacht nog 40 jaar en de naam Harry Bannink is vergeten, en dat mag niet gebeuren."

Bannink componeerde naar schatting 5.000 liedjes, maar kreeg pas een gezicht door De film van ome Willem. Toch wordt altijd Willem Wilmink genoemd. "Op zich goed dat hij in het zonnetje staat, maar waarom Harry niet? Hij veranderde een tekst in een fantastisch lied. Altijd werd een lied bekend door de zanger en viel de naam Bannink weg."

Denkfout
Ouwehand maakt zich boos over de 'denkfout' die programma's als De Wereld Draait Door maken. Willem Wilmink vliegt daar al het hele seizoen door de uitzendingen. "Neem Deze vuist op deze vuist: ze weten helemaal niet dat het de muziek van Harry is." Ook in de musical over Annie M.G. Schmidt wordt Bannink maar één keer genoemd, hoewel hij toch aan veel muziek meewerkte.

In Enschede is er een straat naar Bannink vernoemd. "Het straatje is maar 12 meter. Je kunt er niet eens aan wonen. Je kunt er zelfs niet eens een boete krijgen", aldus Ouwehand. Wat hij dan graag zou zien? "Een leuk detail is dat er Harry Bannink Koffie wordt verkocht bij Simon Lévelt. Maar bijvoorbeeld een Bannink-prijs of een fontein zou prachtig zijn voor de stad."

Singalong
Zondag om 16.00 uur staat café Het Bolwerk in het teken van de liedjes van Bannink. Ouwehand zelf speelt op de gitaar, zijn broer Ruud Ouwehand op de bas en neef Marijn Ouwehand zingt. Nico-Jan Beckers en Antoon Aukes versterken de band op accordeon en drums.

Zondag wordt eveneens de foto-expositie Vrienden van Harry Bannink van Annina Romita symbolisch afgesloten. "Al blijven de foto's misschien nog wel langer hangen." Daarnaast wordt het Harry Bannink Jaar feestelijk geopend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.