Het was toen een project in mijn vrije tijd naast mijn studie Informatica aan de universiteit vertelt Thomas vanuit zijn Partyflock-hoofdkwartier in de Alphatoren. Ik was altijd bezig met projecten, zoals een zoekmachine voor het campusnetwerk. In zijn studententijd ontdekte hij het uitgaansleven en de bijbehorende house-feestjes, maar er miste nog iets. Ik kon nergens vinden waar er andere feestjes waren, welke artiesten er optraden, waar mijn vrienden naar toe gingen. Het idee achter Partyflock was om een oplossing te bieden voor deze feestproblemen. In de begintijd stond Partyflock op een stuk of vijf servers in mijn studentenkamer op de campus .
Eerste sociale mediaAl voordat Hyves en Facebook bestonden kon je op Partyflock je een eigen profiel aanmaken, feestjes beoordelen en andere gebruikers berichten sturen. Dat maakt Partyflock een van de eerste sociale media van Nederland. Tegenwoordig is dat wel anders. Zeker de laatste vier of vijf jaar is Partyflock verschoven van vooral sociale media naar informatievoorziening over evenementen, onder druk van onder andere Facebook dat veel van het sociale aspect heeft overgenomen.
Door het sociale aspect en de duizenden bezoekers heeft Partyflock behoorlijk wat invloed gehad op het leven van haar bezoekers. We kregen wel eens mailtjes van mensen die elkaar hebben leren kennen via Partyflock en uiteindelijk getrouwd zijn. Tegenwoordig is het met apps als Tinder en allerlei datingsites heel gewoon om online mensen te leren kennen en zo een partner te vinden. Maar toen was het nog ongebruikelijk om iemand via een website te leren kennen.
Heden en toekomstRond het hoogtepunt van Partyflock in 2011 en 2012 trok de website meer dan anderhalf miljoen bezoekers per maand. Op sommige dagen haalde de website zelfs twintig miljoen paginaweergaven. Tegenwoordig zijn die aantallen enigszins afgenomen, maar de dienst wordt door feestgangers nog altijd gewaardeerd. Er is dus nog steeds veel werk om de site te vullen en onderhouden. Tot nu deed Thomas dat samen met zijn vrouw maar dat viel niet meer vol te houden door het vele werk. De afgelopen jaren was het vooral het hoofd boven water houden, de site vullen en draaiend houden.
In de beginjaren van Partyflock ben ik uitsluitend bezig geweest met techniek" vertelt Thomas. Zijn zus heeft toen de meeste andere taken onder handen genomen. Ook vrijwilligers waren toen fanatiek en hielpen veel mee. "Ik kon toen geregeld nieuwe functies en mogelijkheden ontwikkelen en er was steeds weer wat nieuws te ontdekken en gebruiken op Partyflock. Dat is stil komen te staan, omdat ik zelf uiteindelijk alle taken moest gaan doen."
Tegenwoordig kan Thomas weer even op adem komen. Sinds november is Partyflock gefuseerd met
Appic. Appic heeft een app voor telefoons met vergelijkbare functionaliteit als Partyflock. Door de overeenkomsten samen te voegen moet Thomas weer tijd krijgen om de techniek en site verder te ontwikkelen en nieuwe projecten aan te pakken. Ook zullen de partyfoto's waar Partyflock bekend om staat, nog altijd toegevoegd blijven worden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: © Annina Romita