Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'Enschedese zaak op Cold Case Kalender is al opgelost'

316848 calendar 162126 960 720

Terwijl de politie aandacht vraagt voor de dood van de Enschedese Ria de Vries (13) in 1990, hoort die zaak volgens oud-onderzoekers Hans Kamperman (68) en Matthie Kroezen (69) helemaal niet op de Cold Case Kalender thuis. De oud-dienders zijn er namelijk van overtuigd dat de dader niet meer leeft.

"We hebben hem (Jan P., red) gearresteerd, maar moesten hem laten gaan. Vervolgens pleegde hij zelfmoord in de cel na een aanhouding in een andere zaak", zegt Kamperman. "Daardoor heeft het onderzoek naar de dood van Ria de Vries nooit tot een rechtszaak geleid. Maar het verbaast me dat de zaak op de kalender staat. Voor mij is hij opgelost." Kroezen bevestigt dat.

Het onderzoek naar de dood van het meisje is een van de 52 onopgeloste zaken op de kalender die de politie maandag presenteerde. De kalender moet bijdragen aan het oplossen van vastgelopen onderzoeken naar moorden en verdwijningen.

Gevonden op Hoge Veluwe
De Vries verdween in mei 1990 nadat het huis van haar moeder in Enschede verliet. Bijna een jaar later werd een deel van haar lichaam gevonden in Nationaal Park de Hoge Veluwe. 'Na de vondst ging er opnieuw een grootschalig onderzoek van start. Er kwamen daarbij diverse verdachten in beeld', staat op de kalender. 'Desondanks is het tot op de dag van vandaag onduidelijk wat er zich precies rond de dood van Ria de Vries heeft afgespeeld.'

Er is 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Maar die is volgens Kamperman en Kroezen dus niet meer te geven. "Er is bij ons nooit twijfel geweest", zegt Kroezen. "Echt alles wees richting onze verdachte."

Ware verhaal
Volgens de politie is het niet vreemd dat de de zaak Ria de Vries op de kalender staat: 'De zaak staat bij ons als onopgelost te boek. Er heeft geen veroordeling plaatsgevonden', is de schriftelijke reactie. 'Zonder inhoudelijk op deze casus in te gaan, is het zo dat het voorkomt dat er in cold cases een zogenoemde 'sterke verdachte' zit. Het zou mooi zijn als we door het verkrijgen van aanvullende informatie een onderzoek af kunnen sluiten en het ware verhaal aan de nabestaanden kunnen brengen.'

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.