199 Enschedese leerlingen gingen Amira de laatste jaren voor. Sinds september 2016 kunnen kinderen met financieel minder welgestelde ouders gebruikmaken voor de zogenaamde onderwijsvoucher. 600 euro krijgt een kind voor één jaar onderwijsbegeleiding.
"In totaal loopt het project drie jaar. 2018 is het laatste jaar", zegt Barbara Verbeek, onderwijsadviseur van de gemeente. Maar gaat het project in 2019 misschien toch door? "Dat weten we nog niet. Misschien krijgen we in maart een nieuwe wethouder en dan moeten we kijken of we voor dit project nog geld krijgen."
Samenwerking
Het idee voor de voucher ontstond drie jaar geleden door een samenwerking van de gemeente Enschede, Stichting Onderwijsbegeleiding en een aantal Enschedese scholen. De voucher is bedoeld voor kinderen wiens ouders een inkomen hebben van minder dan 1.550 euro netto per maand.
"Iedere leerling moet gelijke kansen krijgen om zijn dromen te verwezenlijken", zegt wethouder Eerenberg tijdens bij de overhandiging van de 200ste voucher. Verbeek is het helemaal met hem eens. "Met de voucher willen we kinderen die het op school wat moeilijker hebben de mogelijkheid geven met meer motivatie en zelfvertrouwen naar school te gaan."
Nog steeds kunnen leerlingen gebruikmaken van de subsidie. Het geld hiervoor komt uit de Lokale Educatieve Agenda (LEA). Verbeek: "In principe kunnen per jaar 200 families een subsidie aanvragen. Die 200 hebben we nog lang niet bereikt. Er zit dus nog genoeg geld in het potje."
Wim van der Boom, directeur van Stichting Onderwijsbegeleiding, hoopt dat hij met zijn stichting het komende jaar meer kinderen mag begeleiden. "In Enschede geven we nu op zeventien locaties bijles", vertelt hij. "Samen met studenten van de Universiteit Twente steunen we op De Zuidsprong al 30 leerlingen."
Criteria
Om in aanmerking voor huiswerkbegeleiding te komen, moet aan een aantal criteria worden voldaan. "Ten eerste kijken we naar het inkomen van de familie. Dan houden we een intakegesprek, waarbij we kijken of de kinderen ook daadwerkelijk begeleiding nodig hebben. We willen ook de ouders erbij betrekken. Samen stellen we dan een schema op", legt Van der Boom uit.
Betrokkenheid vindt Ellen Rouwenhorst, directeur van De Zuidsprong, heel belangrijk. "Sommige ouders hebben bijvoorbeeld door taalgebrek geen mogelijkheid om hun kinderen te helpen. Ook moeilijke thuissituaties zijn voor leerlingen geen prettige omgeving om te leren. Met het aanbod willen we dat voorkomen en de ouders een handje helpen", zegt Rouwenhorst.
Aziza El Biad, de moeder van Amira, is blij dat haar dochter nu steun krijgt. "Ik heb zelf niet de mogelijkheid om mijn dochter met haar huiswerk te helpen", zegt ze. "Maar ik zag dat Amira's prestaties minder werden. Gelukkig hoorde ik via via over dit project."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita