Café Paddy's, van de maandag in Dubai overleden Fons Moeskops, is al jaren de drukste horecazaak op de Oude Markt. "Hij was vernieuwend voor de stad en had westerse branie", zegt Arjan Suers van café Jansen en Janssen.
Volgens Arjan Suers was Moeskops de eerste in Enschede met een verwarmd terras voor de zaak. "Maar hij was ook de eerste met harde muziek in het café en de eerste met discoverlichting. Paddy's was al snel the place to be voor het uitgaanspubliek en is dat nog steeds. Knap", aldus Suers, die voor Moeskops werkte en bij Paddy's de bistro opzette. Later nam hij Jansen en Janssen over van Moeskops, die in meer horecazaken in Enschede een belang had.
Reacties
Suers zag Moeskops (66) twee weken geleden nog. Hij zegt verrast te zijn door de dood van Moeskops. "Zeker, maar hij had al wel een waarschuwing gehad van de dokter, om het rustiger aan te doen. Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat met Paddy's." Bij De Muur schrikt een klant enorm als hij hoort. "Hoezo dan? Waaraan is hij gestorven?"
Op woensdagmiddag is Paddy's 'gewoon' open. Eén van de werknemers heeft het over een 'chaotische dag'. "Maar dat is logisch, toch." Een ander meldt: "We draaien gewoon door, ondanks het verdriet dat we hebben. Dat zou Fons ook zo gewild hebben."
Fantastische ideeën
Verdere mededelingen komen van Humprey van der Laan, de huisjurist. "Hij was open, hij is open en hij blijft open", zegt Van der Laan. Fons en zijn vrouw Brigitte hadden de feitelijke leiding, dat wordt nu Brigitte, weet Van der Laan. "Maar in de dagelijkse leiding verandert er niks. In de uitvoering blijft alles hetzelfde. We gaan alleen de fantastische ideeën van Fons missen. Hij heeft altijd geweldige ideeën gelanceerd in horecaland. Hij was de eerste met een systeem, waarbij het klaar maken en het wegzetten los van elkaar werd gedaan."
Hartklachten
Van der Laan wist van de hartklachten van Moeskops. "Maar het is wel plotsklaps. Het is heel vervelend dat hij er niet meer is. Hij was een echte gastheer. Hij vond het belangrijk dat zijn gasten het naar de zin hadden. Hoe kan ik de consument meer tevreden maken? Hoe kan ik zorgen dat ze geen ruzie maken? Fons wilde maar één ding en dat was dat mensen zich thuis voelden. Hij zag Paddy's echt als zijn levensvervulling. De tent was altijd vol. Hij kwam uit het westen, maar voelde zich echt een Enschedeër."
Horecaman Ronald Scholten typeert Fons Moeskops als een markant persoon. "Een beetje een horecabaas van de oude stempel, maar ook vernieuwend", zegt Scholten. "Hij was de eerste in Enschede die met tapas begon. Hij was innovatief."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Ben Lensink