Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Fusieorkesten willen 1,2 miljoen euro extra van de provincies

322172 321864 download 184

De fusie van Het Gelders Orkest (Arnhem) en Orkest van het Oosten (Enschede) gaat de overheid geld kosten in plaats van geld besparen. De orkesten willen er 1,2 miljoen euro extra per jaar bij hebben van de provincies Gelderland en Overijssel om de bezetting aan musici weer op peil te brengen na jaren van bezuinigen.

Dat blijkt uit het toekomstplan voor 'Hét Muziekhuis van het Oosten' dat de orkesten hebben aangeboden aan de provincies Gelderland en Overijssel. De orkesten moesten de afgelopen jaren 40 procent bezuinigen op de personeelskosten. Om de klappen op te vangen moest er meer geld uit eigen inkomsten via tal van nevenactiviteiten binnen worden gesleept. Dat plan is mislukt, zo stelt algemeen directeur Wiebren Buma van Het Gelders Orkest.

,,We moesten door met musici die voor 60 procent in plaats van 100 procent bij ons in dienst konden blijven. Dan kun je geen topsport bedrijven met andere werkzaamheden ernaast. Dan gaat de kwaliteit onderuit. Dat heeft ertoe geleid dat we onze ambities niet konden waarmaken. De provincies onderschrijven deze conclusie.

De orkesten willen de bezuinigingen nu deels terug draaien. ,,We willen onze musici weer voor minstens 75 procent in dienst nemen , stelt Buma. Dat is volgens hem noodzakelijk om echt aan de slag te kunnen met een vernieuwend programma dat een breder publiek moet aanspreken. De huidige formatie van het orkest ligt thans op ruim 83 fte. De orkesten willen dat optrekken naar 104,5.

Arbeidsplaatsen
De fusie zal volgens de directies op termijn 15 volle arbeidsplaatsen kosten vanwege dubbeling van functies, evenredig verdeeld onder de hout- en koperblazers, de staf en de leiding. Voor afvloeiingsregelingen staat 2,6 miljoen euro begroot. Voor dat geld willen de orkesten bij het Rijk aankloppen.

De orkesten kosten de overheid thans jaarlijks ruim 8 miljoen euro. De rijksoverheid betaalt daar zo'n 7,3 miljoen euro van. Overijssel en Gelderland dragen elk 350.000 euro bij. Het was de bedoeling om dat bedrag af te bouwen tot 0 tot en met 2020. Overijssel heeft dat plan teruggedraaid. Ook Gelderland broedt nu op 'herstel van de subsidierelatie'. De gemeenten Arnhem en Enschede dragen gezamenlijk 130.000 euro bij. Arnhem heeft onlangs nog een complete nieuwe concertzaal bij Musis laten bouwen.

Megaconcert
Buma stelt dat het Muziekhuis zonder subsidies van de provincies Gelderland en Overijssel ten dode is opgeschreven. Ook de jaarlijkse bijdrage aan het megaconcert 'Bridge to Liberation Experience' in Arnhem rond de Slag om Arnhem is dan passé, zo betoogt hij. ,,Muziek is ongelofelijk belangrijk om de maatschappij kleur te geven, om mensen te raken en te ontroeren. We dragen bij aan een aantrekkelijk woon- leef- en vestigingsklimaat in onze provincies. Dat houdt op halve kracht geen stand.

Uitgewerkt plan
De provincies rekenen op een uitgewerkt plan van de orkesten met gedegen financiële onderbouwing voor 1 april. Gedeputeerde Staten van Gelderland dringen erop aan dat de nieuwe opzet realistisch moet zijn. Dat moet voorkomen dat er over een paar jaar weer 'nieuwe discussie komt over het voortbestaan van de symfonische voorziening', aldus Gedeputeerde Staten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.