De gemeente Enschede wil er samen met uitzendbureau Timing voor zorgen dat 150 bijstandsgerechtigden binnen een jaar aan het werk zijn. De kandidaten zijn steekproefgewijs geselecteerd.De aanwezige werkzoekenden lijken gematigd positief over het project. Er zijn nog steeds heel veel mensen geselecteerd , vertelt een vrouw die anoniem wil blijven. Ik zit al anderhalf jaar in de bijstand, werkgevers haken af vanwege mijn medische dossier. Ik ben bang dat ik ook nu onderaan de stapel beland. Over het algemeen hopen de werkzoekenden dat er meer persoonlijk contact komt.
Kwaliteit van dienstverlening
Richard Kokhuis, directeur economische ontwikkeling van de gemeente Enschede: We doen er als overheid goed aan om met marktpartijen in zee te gaan. Het is interessant om te zien hoe Timing het gaat doen. Eigenlijk is de vraag: kunnen zij het beter dan de gemeente? Als het voor hetzelfde geld of goedkoper kan en de kwaliteit van dienstverlening wel beter is, waarom zou de gemeente het dan doen? Volgens Kokhuis is het bij goede resultaten niet ondenkbaar dat de gemeente op de langere termijn de bemiddeling afstoot.
Tijd voor aandacht
Wat kan een uitzendbureau beter dan de gemeente? Wij kunnen echt tijd maken voor aandacht , vertelt Wanda Wever, specialist sociale zaken bij Timing. Aandacht is heel belangrijk. Iedereen in de bijstand heeft een verhaal of een belemmering. Wij willen investeren in opleidingen. Ze belooft de werkzoekenden persoonlijk contact met vaste gezichten.
Binnen een jaar moeten alle 150 kandidaten aan het werk zijn. Wever: Ik verwacht dat binnen twee weken de eerste mensen aan het werk zijn. Om de resultaten te evalueren is er een controlegroep van nog eens 150 bijstandsgerechtigden die via de reguliere bemiddeling naar werk zoekt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita