Zelf bepalen of je je grijze container voor restafval wil behouden. Of je vier afvalcontainers bij huis wil hebben staan, of drie of misschien wel twee. Van Agteren noemt het een 'hybride systeem'.
Niet dwingenDe gemeente wil verschillende scenario's laten uitwerken. De komst van een extra container bij laagbouw voor kunststof en drankverpakkingen lijkt een feit. Er wordt mogelijk gedacht aan een beloning voor een Enschedeër die zijn grijze container inlevert, of misschien extra moet betalen als die zijn Otto wil houden.
De voornaamste reden om nog geen omgekeerd inzamelen in te willen voeren, noemt Van Agteren voorbeelden uit het land. In steden als Hengelo verloopt invoering van omgekeerd inzamelen om veel redenen niet vlekkeloos. "Ik wil ook niemand dwingen om met de vuilniszak op pad te moeten", zegt Van Agteren.
GewenningsprocesToen eind 2015 door de gemeenteraad werd besloten diftar in te voeren (betalen voor je restafval), stelde het college voor om vanaf 1 januari 2020 over te gaan op omgekeerd inzamelen. Een raadsmeerderheid droeg het college echter op om dat in 2019 al te doen.
"Ik heb destijds al aangegeven dat omgekeerd inzamelen in 2019 te kort dag is", zegt Hans van Agteren. "We zijn nog bezig met het gewenningsproces van diftar bij de hoogbouw. Dan wil je nu niet hetzelfde bij de laagbouw."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Meldpunt diftar