Een vervelende, jeukende huidaandoening. Schurft is aan het toenemen en daarom vraagt de gezondheidsdienst GGD Twente extra aandacht voor de ziekte.
Huisarts
We willen graag dat mensen klachten hebben of contact hebben gehad met iemand met schurft, naar de huisarts gaan , zegt Ben Skidmore, arts van de GGD Twente, voor vragen over hoe de ziekte wordt overgedragen, kan contact met ons worden opgenomen. 1Twente Enschede sprak met Skidmore. Beluister dat fragment hierboven terug.
Schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt, ook wel scabiësmijt genoemd. Bij schurft wordt de huid rood en zwelt op met blaasjes en bultjes. De belangrijkste klacht is jeuk. Deze jeuk kan over het hele lichaam optreden, maar komt met name voor in de handpalm, de huid tussen de vingers, de pols, de elleboog, de voet en de geslachtsdelen. De klachten zijn s avonds, s nachts in bed en bij warmte het ergst.
Geen grote uitbraak
De GGD onderzoekt momenteel hoe sterk de toename is en wat de oorzaken van de groei kunnen zijn. We krijgen er in elk geval meer vragen over, in heel Nederland en Twente is daar geen uitzondering op. We kunnen echter nog niet van een grote uitbraak spreken , zegt Skidmore.
Schurft gaat niet vanzelf over en is besmettelijk bij huidcontact. Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn meerdere behandelmethoden mogelijk, onder meer met zalf. Volgens Skidmore krijgt de GGD vooral vragen over de gewone vorm van scabiës en geen enkele over minder voorkomende soorten als Crustosa, met sterke korst- en schilfervorming.
Kleren
De kans op besmetting is groot wanneer mensen het bed delen met iemand die schurft heeft, of wanneer elkaars kleren worden gedragen. Alle vormen van langdurig huidcontact vormen een risico van besmetting bij schurft , zegt Skidmore. De GGD Twente is te bereiken via 053 4876840
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede