Taxi's die met een rotvaart door de wijk jagen: dat moet ergens halverwege de jaren 80 zijn geweest, denkt Martin Homrighausen. Op Mekkelholt is in die tijd een taxibedrijf gevestigd dat voor overlast zorgt. Als er op een dag een kind wordt aangereden, schiet dat buurtbewoners in het verkeerde keelgat. Ze willen de taxi's eigenhandig tegenhouden. Zover komt het niet, maar het is wel aanleiding voor de oprichting van Buurtvereniging De Drempel. De eerste daad van de vereniging: er worden verkeersdrempels aangelegd in de Mekkelholtsweg.
'Ons kent ons'De drempels zijn ruim 30 jaar later een stukje lager, en De Drempel is opgeheven. Het was een natuurlijk proces. "De mensen worden een dagje ouder. Sommigen zijn inmiddels bijna 90 jaar en wonen in het verzorgingstehuis", zegt Homrighausen. Lachend: "Wij behoren inmiddels zelf tot de vergrijzing van de wijk." Het verdwijnen van de buurtvereniging betekent volgens Homrighausen overigens niet dat de buurt minder hecht is geworden. "Het is hier ons kent ons. De meeste mensen hier aan de Mekkelholtsweg ken ik. In ieder geval hier in het eerste deel. De buren helpen elkaar als dat nodig is."Geen overlastMartin Homrighausen woont al 43 jaar op Mekkelholt. Zijn echtgenote is er geboren, en hun zoon en dochter wonen praktisch om de hoek. "Ik zeg altijd: wij wonen aan de chocoladekant van Enschede. We zijn via de Deurningerstraat zo op de snelweg, maar zijn ook zo in de binnenstad." Het is goed toeven in Mekkelholt, vindt hij. Overlast? "Nee, dat hebben we niet. We wonen naast een studentenhuis. Daar is weleens een feestje, maar dat moet kunnen. Ze doen altijd netjes een briefje door de bus om te waarschuwen.
Toch is er iets dat Homrighausen niet ongemoeid laat. "30 jaar lang heb ik geen water in mijn kelder gehad", zegt hij. "Toen werd er een nieuw riool aangelegd, vertrok Grolsch naar Boekelo en ineens was het er." De hoge grondwaterstand zorgt permanent voor overlast en de waterpomp is niet meer weg te denken in vele kelders in de buurt. Homrighausen wijst naar de houten vloer in zijn woning. "Op die plek staat het bol van het vocht."
De Enschedeër is niet het type dat blijft afwachten tot er iets gebeurt. Als er begin 2016 door deze krant een digitaal meldpunt wordt geopend voor mensen die last hebben van een natte kelder, stromen de reacties binnen. Homrighausen heeft in no-time een lijst met twintig handtekeningen. Maar afgezien van informatieavonden gebeurt er weinig, constateert hij.
PompenEen aantal oude grondwaterpompen van Grolsch is weliswaar tijdelijk aangezet, maar dat zou toen geen effect hebben gehad. Dat het grondwaterpeil daalde had volgens de gemeente te maken met de geringe hoeveelheid neerslag in de periode.
Het moet Homrighausen van het hart: de pompen hebben volgens hem - en vele anderen op de Facebookpagina Wateroverlast Enschede - wel degelijk effect. "De kelder is mijn meetpunt. Eerst stond het tientallen centimeters hoog. Twaalf dagen nadat de pompen waren aangezet, haalde ik nog maar een liter water uit de kelder."
Overigens verwacht Homrighausen niet dat de pompen nu lang aan blijven staan. "Ik heb soms het gevoel dat het bij bestuurders om de 'drie N-factor' gaat: nu niet, dan niet, nooit niet. Het kost maar een klein beetje geld voor elektriciteit om die pompen aan te houden. Zet er voor mijn part een zonnepaneel op, dan hoef je maar een keer te investeren."
Serieus nemenHomrighausen wil dat inwoners wat serieuzer worden genomen als hen wordt gevraagd om mee te praten. "Neem de Hopstraat. Daar staan auto's vaak op de stoep, omdat het zo krap is. Er ligt een groot grasveld. Maak dat wat kleiner en creëer een paar parkeerhavens, heb ik voorgesteld. Maar daar hoor je nooit meer iets over."
Toch zal het Homrighausen niet tegenhouden om in actie te komen. "Ik roep voortdurend op Facebook buurtbewoners op om de waterstand in hun kelder door te geven aan de gemeente. Sommigen vinden dat misschien vervelend worden, maar het is gewoon heel belangrijk."
1Twente trok door de wijk met buurtbewoner Ben Kaspers. Bekijk de video hierboven terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Robin Hilberink