Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO 1500 Enschedese woningen profiteren straks van 3 zonneparken

327430 834491

In ruil voor 75.000 euro moet de Energiecoöperatie Buitengebied ervoor zorgen dat er drie zonneparken worden gerealiseerd.

De energiecoöperatie maakt haast met de uitvoering van plannen en gebruikt de 75 mille als smeerolie om vooral op de daken van de eigendommen van boeren en buitenlui zonnepanelen te plaatsen. In een vorig jaar gehouden enquête door onder de buitengebiedsbewoners gaven zo n 75 bewoners aan interesse te hebben in de plaatsing van zonnepanelen.

5 hectareCoöperatiewoordvoerder Gerrit Meutstege geeft aan dat zijn groep zich verplicht in drie jaar twee projecten op geschikte daken te realiseren en ook een veldopstelling te plaatsen. In totaal wil de gemeente een opbrengst van 600 kilowatt en dat betekent grofweg elektriciteit voor ongeveer 1.500 woningen. Als je dat allemaal op één plek doet, dan heb je ruim 5 hectare grond nodig , aldus Meutstege. Vandaar de daken, waarvan er genoeg zijn in het buitengebied, en verspreid liggende zonneveldjes. Dat zijn stukjes grond met minder landbouwkundige waarde.

Verleiden
De verwachting is dat er begin mei groen licht wordt gegeven voor de plaatsing van de eerste zonnepanelen. De Energiecoöperatie Buitengebied trekt samen op met de Coöperatie Enschede Energie. Beide energieclubs kopen samen in en zijn ook van plan om de gezamenlijk opgewekte elektriciteit onder Enschedeërs te verdelen. Je kunt daarbij denken aan mensen in Enschede die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, omdat hun dak ongeschikt is. We willen deze mensen verleiden stroom van ons af te nemen. We kunnen dan ook korting geven.

De gemeente stelt als voorwaarde voor de subsidie dat de coöperatie Enschedeërs in de gelegenheid stelt financieel in de projecten te participeren. Eigenaren van daken hoeven niet per se zelf geld te hebben om de panelen aan te schaffen. De coöperatie kan ook voor de financiering zorgen. In dat geval komt er een verdeelsleutel van de opbrengsten tussen de energieclub en degene die de daken ter beschikking stelt.

Windmolens
Meutstege vindt het een brug te ver om met de bewoners in het buitengebied over windmolens te praten. Uit onze enquête blijkt dat er voor de opwekking van windenergie geen draagvlak is. Dat doen we dus ook niet , meldt hij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - voorbeeldfoto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.