Bij de afvalbrengpunten in Enschede was het vorig jaar een stuk minder druk. Het aantal bezoekers lag 20 procent lager dan in 2016. In 2016 vóór de invoering van het afvalsysteem diftar maakten inwoners van Enschede 136.543 keer gebruik van de drie afvalbrengpunten in de stad. Vorig jaar lag het aantal bezoeken nog op 109.876. Een daling van 20 procent.
Een voor de hand liggende oorzaak is het afschaffen van het stortquotum. Voorheen kon elk huishouden in Enschede jaarlijks 300 kilo gratis storten bij het afvalbrengpunt. De totale kosten waren verwerkt in het vaste afvaltarief. Met de invoering van diftar ('de vervuiler betaalt') is het stortquotum afgeschaft. In 2017 betaalden Enschedeërs voor elke 10 kilo grof vuil 1,50 euro. Voor een zitbank van 60 kilo was dat dus 9 euro.
Daling hoeveelheid puin
Bij de verschillende afvalstromen valt vooral de daling van de hoeveelheid puin op: van 1,4 miljoen kilo naar 480.000 kilo. Een mogelijke oorzaak is dat er veel minder bedrijfsafval naar het gemeentelijke brengpunt is gebracht. Of er sprake is van het (veel) meer dumpen van huisraad is niet in cijfers vastgelegd.
Er is volgens de gemeente wel veel meer naar de kringloop gebracht. Opvallend is ook de forse daling van het ophalen van grof vuil aan huis. Het aantal ritten dat Twente Milieu maakte daalde van 5.549 in 2016 naar 669 in 2017. Dit komt vooral omdat Enschedeërs met ingang van vorig jaar 45 euro voorrijkosten moeten betalen.
Het stortquotum is door de gemeenteraad overigens in ere hersteld. Sinds 1 januari mag elk huishouden 75 kilo per jaar gratis storten aan de Vlierstraat, de Lenteweg of de Binnenhaven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels