Een megastedenbouwkundig project vraagt om een goede infrastructuur. De afgetreden wethouder Jeroen Hatenboer zal het stuk over de verkeersafwikkeling aan de Kop van de Boulevard zelf niet verdedigen in de raadzaal. Hij geloofde niet dat het project voor de verkiezingen zou worden besproken.
Toch wordt er maandag 5 maart gesproken over de ingrijpende maatregelen die de gemeente bij elkaar 15 miljoen euro moeten kosten. En dat is iets meer dan het dubbele dan werd verwacht.
Metamorfose
Aan de plannen van de Belgische investeerder en projectontwikkelaar LIFE is nog niets veranderd. De intentieovereenkomst uit september 2016 staat nog overeind. De Kop van de Boulevard, ten westen van het stadserf, ondergaat komende jaren een ware metamorfose. In het gebied tussen het Holland Casino en de ITC-toren komen drie woontorens met in totaal 530 appartementen.
LIFE bouwt 144 koopappartementen, Domijn neemt 100 appartementen in de sociale huursector voor zijn rekening en voor de overige 288 appartementen in de vrije sector zijn meerdere investeerders in beeld. De totale investering vanuit de markt is 150 miljoen euro.
De ontwikkeling van de Kop van de Boulevard komt bijna volledig voor rekening van de investeerders. LIFE is de verantwoordelijke voor de bouw van het vastgoed en bijbehorende parkeergarages, de aanleg van een nieuwe oprit naar de Q-parkgarage van de voormalige Zuidmolen, de ontwikkeling van het braakliggende terrein naast de ITC-toren en de aankoop en sloop van het ING-gebouw.
De gemeente neemt de sloop en het bouwrijp maken van het voormalige SLO-gebouw en de naastliggende parkeerplaats voor zijn rekening. De kosten daarvan worden ingeschat op ruim 8 miljoen euro. Die verwacht de gemeente terug te verdienen met de verkoop van de grond aan de Kop van de Boulevard. Een andere verantwoordelijkheid van de gemeente is het nemen van verkeersmaatregelen.
Einde rotonde
Komend vanuit de Haaksbergerstraat is de entree van de binnenstad op dit moment een ratjetoe aan verkeersbewegingen. Een opvallende maatregel wordt dan ook het verdwijnen van de rotonde bij de ITC-toren. De doorstroming van het verkeer wordt volgens de gemeente beter bij een kruispunt met verkeerslichten. Wie rechtsaf slaat richting het stadserf kan straks nog maar een kant op: de Van Heekgarage. De inrit krijgt een directe aansluiting op het kruispunt met de Haaksbergerstraat, Nijverheidstraat en Ripperdastraat. De veelgebruikte west-oostverbinding door de binnenstad blijft bruikbaar: de Koningstraat voor het MST wordt namelijk direct aangesloten op de Haaksbergerstraat.
Ook ondergronds gebeurt er van alles. De drie woontorens van LIFE krijgen namelijk een parkeergarage, die op de in- en uitrit van de Van Heekgarage worden aangesloten. Dat gebeurt met een ondergrondse rotonde. Alle bovenstaande verkeersmaatregelen kosten de gemeente al een kleine 10 miljoen euro. Maar daar houdt het niet mee op. De ontwikkeling van de Kop van de Boulevard wordt aangegrepen om ook de wegen richting het station, de Prinsessetunnel en de rotonde aan de Zuiderval aan te pakken. Daar is nog eens ruim 5 miljoen euro voor nodig.
Toegangswegen
De maatregelen die nodig zijn voor de toegangswegen naar de Kop van de Boulevard worden de komende maanden uitgewerkt. De hoogste prioriteit heeft de openbare ruimte aan de Ripperdastraat/De Ruyterlaan tot aan de Prinsessetunnel. LIFE verzorgt ook de ontwikkeling van het voormalige ziekenhuis aan het Ariënsplein tot studentenwoningen en een ruimte voor het Centrum voor Ondernemerschap van het Saxion. Het oude ziekenhuis wordt daarmee onderdeel van de Stadscampus. De mogelijkheid om de Ripperdastraat over te steken en het wegprofiel, moeten daarom worden verbeterd om een goede verbinding te maken met de Kop van de Boulevard.
Vervolgens is het gebied tussen de huidige rotonde en het Centraal Station aan de beurt. Dit gebied is als het ware de entree van de stad voor veel bezoekers die met de trein of bus naar Enschede komen. De gemeente verwacht dat er door de ontwikkelingen aan de Kop van de Boulevard veel minder auto s gaan rijden over de Nijverheidsstraat richting het station. De weg wordt daarom zo aangepast, dat het aantrekkelijker wordt voor voetgangers en fietsers om de Nijverheidsstraat te gebruiken.
Busbaan
De Haaksbergerstraat tot aan de Zuiderval is een andere belangrijke verkeersader die wat de gemeente betreft een verbetering kan gebruiken. Alle weggebruikers moeten hier op een veilige manier gebruik van kunnen maken. In het meest ideale geval wordt de huidige busbaan verplaatst naar het midden van de Haaksbergerstraat. Of dat haalbaar is, hangt af van het budget dat overblijft. Van de wegen rondom de Kop van de Boulevard heeft de Haaksbergerstraat namelijk de minste prioriteit.
Wethouder Jeroen Hatenboer noemde afgelopen vrijdag als reden voor zijn vertrek dat hij er geen vertrouwen in had dat de gemeenteraad nog voor de verkiezingen groen licht geeft voor de plannen. Dat kan volgens hem betekenen dat investeerders afhaken. De planning van het project is ook vrij krap. Als de gemeenteraad in maart akkoord gaat met het budget van 15 miljoen euro, kan de gemeente aan de slag met het bestemmingsplan. Dit najaar kan dan begonnen worden met de eerste werkzaamheden, zoals de inrit van de Van Heekgarage. De bouw van de eerste woontorens staat gepland in het voorjaar 2019.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita