Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Robotpak laat dwarslaesiepatiënten weer lopen

327814 annina 1

Een robotpak zorgt ervoor dat mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie weer kunnen bewegen. Er wordt in Enschede hard gewerkt aan een vervolmaking van dit exoskelet.

In het Wearable Robotics Lab van de Universiteit Twente in Enschede is een groep van twintig personen bezig met het ontwikkelen van robots die mensen helpen bewegen. Bij binnenkomst valt meteen het pronkstuk op: een robotpak, een harnas vol mechanismen en elektronica.

Ontwikkeling
Hoogleraar biomechatronica Herman van der Kooij is trots op zijn afdeling. Wij ontwikkelen zogeheten exoskeletten, robotpakken en protheses. Die worden straks gebruikt door mensen met een lichamelijke beperking. Personen met dwarslaesies, maar ook mensen die zich na een hersenbloeding niet meer goed kunnen bewegen. Een te dragen robot helpt bij de stimulering van spieren en versterkt de eigen bewegingen.

Het exoskelet is nog volop in ontwikkeling. Met kleine stappen boeken de onderzoekers vooruitgang. Daarbij werkt de UT samen met Roessingh Research and Devolopment voor revalidatiegeneeskunde in Enschede, met verschillende bedrijven en met de universiteiten in Nijmegen en Delft.

15 kilo
Op dit moment weegt het robotpak nog zo n 40 kilo. Dat gewicht moet uiteindelijk omlaag naar 15 kilo. In Nederland zijn twee van dergelijke pakken in gebruik. Maar daarmee kun je alleen op een vlakke ondergrond lopen. Met ons pak is traplopen of bewegen op een helling ook mogelijk.

Dit nieuwe exoskelet bestaat uit verschillende onderdelen. Waar patiënten in eerdere versies nog zelf hun heup moesten gebruiken is dit exemplaar ook te gebruiken als er helemaal geen controle meer op de benen is. Voorheen was voorwaarts lopen met een robotpak al heel wat, nu zijn ook draaibewegingen mogelijk.

Op de langere termijn is het de bedoeling om robotica te verwerken in meer draagbare kleding. Overigens zijn de onderzoekers niet alleen bezig met robotica. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de precieze werking van spieren, zodat het exoskelet bewegingen kan simuleren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.