Zorgverzekeraars als Menzis moeten bij fraude met geld voor persoonsgebonden budgetten (pgb s) kijken of de zorgvrager te goeder trouw is. Volgens het Gerechtshof maakte Menzis misbruik van haar bevoegdheid door geld terug te vorderen van burgers die niet wisten dat ze door hun eigen zorgbureau waren geflest.
Dat arrest wezen de Arnhemse raadsheren in een civiele hogere beroepzaak die de Enschedese advocate Kismet Karademir-Bastürk namens een cliënte aanspande. Zij tekende bezwaar aan tegen een eerder vonnis van de kantonrechter in Enschede. Deze bepaalde dat een houdster van een pgb in totaal ruim 10.000 euro aan Menzis moest terugbetalen, omdat gefraudeerd was met het aantal uren dat zij zorg zou hebben gekregen.
Arrest
Het Gerechtshof bepaalt nu dat, na een aangetoonde fraude, gekeken moet worden of een zorgafneemster zelf te goeder trouw was. Als dat zo is, kunnen zorgverzekeraars als Menzis het ten onrechte uitgekeerde zorgbudget niet op de pgb-houder verhalen.
Raadsvrouw Karademir is blij met het arrest. De zorgverzekeraars worden nu eindelijk op de vingers getikt. Er moet een zorgvuldiger afweging worden gemaakt of een budgethouder te goeder trouw is. Uit dit arrest blijkt dat de verzekeraars het fout hebben gedaan.
Ingewikkelde materie
Juristen van Menzis bestuderen dit arrest. We bekijken wat we hiermee doen , aldus woordvoerster Jessica Winkelhorst van de zorgverzekeraar. Volgens haar is de regelgeving rond pgb-budgetten een ingewikkelde materie , waarbij het vaststellen van fraude door opsporingsdiensten verre van eenvoudig is.
De praktijk is weerbarstig. Het is vaak moeilijk om erachter te komen hoeveel zorg is geleverd. Pas als fraude daadwerkelijk is aangetoond, kun je de te goeder trouw-regeling toepassen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman