De busroute wordt na aanhoudende protesten van buurtbewoners verlegd. Als de bus straks vanuit de Marie de Roodelaan de Zweringweg opdraait, gaat hij nog voor het winkelcentrum linksaf de Nicolaas Maesstraat in, om via de Van Goyenstraat, wethouder Nijhuisstraat en de Elferinksweg de wijk weer te verlaten.
Fietsstraat
Het feit dat de Zweringweg ook geldt als fietsstraat - en er dus zo min mogelijk zwaar verkeer zou moeten rijden - is doorslaggevend bij het besluit om lijn 5 te verplaatsen. Bewoners kwamen in protest en zamelden meer dan 300 handtekeningen in toen zij erachter kwamen dat de nieuwe buslijn van Stadsveld voor hun deur langs zou gaan.
Ze voelden zich niet gehoord en maakten zich zorgen om de verkeersveiligheid. De B.W. ter Kuilestraat, een schoolfietsroute, is bijvoorbeeld zo smal, dat een lijnbus en een auto elkaar er nauwelijks kunnen passeren.
Niet iedereen tevreden
De alternatieve route kwam tot stand na gesprekken tussen de gemeente, Syntus, de provincie en een meedenkgroep van wijkbewoners. Niet iedereen is tevreden met de uitkomst.
Bewoners van de Nicolaas Maesstraat en de Van Goyenstraat vrezen aantasting van hun woongenot als er bussen door hun straat rijden. Ze vinden dat er te hard wordt gereden en dat hun straat al zwaar wordt belast vanwege het vele vrachtverkeer.
De alternatieve route is een kwestie van maanden. Eerst moet het college formeel een besluit nemen. Ook zullen er langs de nieuwe busroute fysieke maatregelen genomen moeten worden voor de verkeersveiligheid.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels