Schakel
Nachtburgemeester, de functie is onbezoldigd, maar heel hard nodig in Enschede, zeggen Kees de Groot (61) en Marcel Bierling (32). Bierling, dj en danceprogrammeur van het Green Vibrations Festival, wierp zich al eerder op om de verbindende factor te zijn tussen de 'mensen van de nacht', de subculturen in de plaatselijke popscene en het beleid dat op het gemeentehuis wordt gemaakt.
,,Culturele instellingen als Concordia, het Wilminktheater en het Twentse poppodium hebben hun lijntjes naar de politiek en de gemeente prima voor elkaar. Maar de underground in Enschede wordt niet gezien. Daar wil deze jongen iets aan veranderen", zei hij eerder in De Twentsche Courant Tubantia.
GOGBOT
Kees de Groot, beeldend kunstenaar en organisator achter festival GOGBOT was toen al bezig om een visie te schrijven, waarmee hij als nachtburgemeester in Enschede aan de slag kan. De twee hebben elkaar gevonden en willen samen aan het werk. De Groot weet dat Enschede een nachtburgemeester hard nodig heeft. ,,Creativiteit die in de nacht ontstaat draagt bij aan de leefbaarheid van de stad. Er is hier een enorme potentie op het gebied van muziek, kunst, cultuur en entertainment. Dat willen we zichtbaar maken." Marcel Bierling: ,,Op het moment dat het onzichtbaar is kan er geen beleid op worden gemaakt. Dan weet de politiek niet dat die mensen bestaan. Dat moet veranderen."
Cafés
Het huis-tuin-en-keukenuitgaan is goed geregeld in Enschede, zegt Bierling. ,,Als je de Oude Markt oploopt zijn er wel tien plekken waar je een biertje kunt drinken. Ik denk dat de politiek daardoor de indruk heeft dat het nachtleven in orde is. Maar zo is het niet, er mist wel degelijk wat." Kees voegt daaraan toe: ,,Juist de rafelrandjes van een stad dragen bij aan verandering. Er moet een vrijplaats komen waar het experiment en het onderzoek plaats kan hebben. Een plek waar kunstenaars, muzikanten en creatievelingen kunnen bouwen, kunnen doorgroeien. Die plek, de grond, de gebouwen, de faciliteiten, de podia, de media erbij, dat moeten we structuur geven. Dat zou enorm bijdragen zijn aan het welzijn van de hele stad."
Het voormalige Tubantiapand aan de Getfertsingel, waar momenteel het kunstenaarscollectief Studio Complex naartoe verhuist, is daarvoor perfect, vinden de nachtburgemeesters. ,,Het is groot, het kan veel initiatieven herbergen en het kan bijdragen aan kwalitatief cultureel uitgaan."
EconomieKees de Groot wijst erop dat ook de economie baat heeft bij een bloeiend nachtleven. ,,Muziek is bij uitstek een discipline die zich 's nachts manifesteert. Als je kijkt naar het Amsterdam Dance Event, dat is een enorme industriële bedrijvigheid. Er komen tienduizenden bezoekers op af, alle hotelkamers zijn volgeboekt, honderden deskundigen uit de muzikale industrie komen bij elkaar om te netwerken, nieuwe initiatieven te ontwikkelen en bij te dragen aan de ontwikkeling van de moderne muziek. Dat heeft een enorme economische spin-off, dat wordt wel eens vergeten."
De nachtburgemeesters willen zich ook sterk maken voor horeca die 24 uur per dag open mag. ,,Het is 2018, dus hoog tijd."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Cyril Werners