Het bedrag van ruim 80 miljoen euro, dat gemeenten in Twente en de Achterhoek nog tegoed zeggen te hebben van inwoners die ooit onterecht te veel aan bijstandsuitkering kregen, is in vele jaren opgebouwd. Het gaat om uitkeringen die gemeenten geheel of deels terugvorderen, omdat de ontvangers de inlichtingenplicht hebben overtreden: zij meldden de gemeenten onjuist of te laat dat hun situatie veranderd was. Bij die veranderingen kan het bijvoorbeeld gaan om neveninkomsten of samenwoning.
Te weinig aandacht voor controles
Het grootste deel van de vorderingen is al voor 2013 ontstaan, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Gemeenten als Almelo en Enschede erkennen dat er voor die tijd te weinig aandacht was voor controle op de rechtmatigheid van uitkeringen. Daar kwam na 2013 verandering in, door strengere wetgeving en druk vanuit het rijk om strakker de hand te houden aan het uitkeringsbeleid.
Desondanks steeg na 2013 de omvang van ten onrechte uitgekeerde bijstandsuitkeringen gewoon door. Dat heeft te maken met de strengere wetgeving die toen ingevoerd is , zegt een woordvoerder van de gemeente Enschede. Bij geconstateerde overtredingen is het sinds 2012 verplicht de uitkering terug te vorderen over de gehele uitkeringsperiode. Die kan vele jaren beslaan, waarmee de gemiddelde vordering op de ontvanger sterk oploopt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede