De organisatie die zich ontfermt over muziekdragers als elpee, cd, dvd en blu-rays kan dankzij M-Pact verder met het selecteren van tienduizenden exemplaren die ze ontving van de Wereldomroep (zo'n 80.000) en de Gelderse bibliotheekdienst (30.000).
Zoenen
"Ik kon ze wel zoenen", reageert voorzitter Hero Zuidema van de Muziekbank, het uitleen- en kenniscentrum voor Muziek dat nu nog gevestigd is in de bibliotheek aan de Pijpenstraat. "We zijn M-pact heel dankbaar. We hebben weer voldoende ruimte om de collectie goed door te worstelen. De ruimte is om niet beschikbaar gesteld. Het zijn wel vertrekken waar geen daglicht binnenkomt, maar we zijn blij met deze voorlopige oplossing", zegt Zuidema.
Megaklus
De voorzitter hoopt dat de Muziekbank in deze tijdelijke locatie de megaklus kan klaren. En dat, wanneer het SLO-gebouw wordt gesloopt ten faveure van het megaproject Kop van de Boulevard, de Muziekbank vervolgens kan meeverhuizen met de bibliotheek naar het Muziekkwartier aan het Wilminkplein. "Daar is in het programma van eisen in elk geval rekening mee gehouden", merkt hij op.
Verhuizing
De verhuizing van 180 grote dozen met 110.000 aangeboden muziekdragers verliep relatief vlot, omdat het ging om het overpakken van de ene naar de andere ruimte in hetzelfde gebouw. "Nadat we te horen kregen dat we eruit moesten, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief onderkomen. We konden op zich wel terecht in de Performance Factory, maar daar moesten we gewoon huur betalen." Zuidema ziet hoe het nu loopt en is daar blij mee. "We hebben 70 vrijwilligers. Mooi om te zien hoe die zich een slag in de rondte werken."
Vrijwilligers
Amper een half jaar geleden zag het er allemaal heel anders uit. De Muziekbank Overijssel stopte, moest twee parttime beroepskrachten ontslaan en een zzp'er bedanken voor zijn diensten. Een meerderheid van de Overijsselse biebdirecteuren zag geen toekomst meer in een provinciale Muziekbank en ook het provinciebestuur zag financiële ondersteuning niet meer zitten. Het bestuur van de Muziekbank zag zich genoodzaakt in Enschede verder te gaan als lokale vrijwilligersorganisatie.
Financiële steun
In het nieuwe kantoor en de opslagruimte kan de Muziekbank weer een tijdje uit de voeten. Bovendien kan de Muziekbank blijven rekenen op financiële steun van de gemeenten Enschede en Deventer, die jaarlijks samen 22.000 euro op tafel leggen voor het beheer. Muziekliefhebbers in de andere 24 Overijsselse en drie Gelderse gemeenten die meedoen, moeten per geleende muziekdrager 2 euro betalen. Dat dragen de bibliotheken dan weer af aan de Muziekbank.
Selectie
Een lucratieve inkomstenbron is verder de verkoop van lp's, cd's en andere muziekdragers. Dat levert per verkoopronde vlot 1.000 euro op. "Bij de selectie die we nu maken, zitten dubbele muziekdragers en ook spullen die we afschrijven of die niet in onze collectie passen. We kunnen nu nieuwe cd's blijven inkopen en onze collectie op peil houden", zegt Zuidema.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Aninna Romita