Ouderwets flyeren op de markt of een moderne campagne met gegarandeerd succes? VVD er Jochem Stoeten kiest in de strijd om een raadszetel voor microtargeting: doelgroepgericht online adverteren. De Enschedeër schakelt marketeer Eduard Nandelall van OptimusAd in Den Haag in die online data koopt.
Campagne
Op basis van deze gegevens weten ze precies waar de kiezers van Stoeten zijn en wat ze willen horen. Er volgt een uitgekiende campagne via Facebook, LinkedIn en banners op allerlei websites.
Maar het resultaat van zijn unieke campagne is teleurstellend: 192 voorkeurstemmen. Dat zijn er 211 te weinig. Stoeten staat op plek 8 van de kandidatenlijst, maar zijn VVD behaalt in Enschede 4 zetels.
Verwachtingen
Ik voelde me verslagen , vertelt Stoeten eerlijk. De verwachtingen waren hooggespannen, maar na dit avontuur gelooft hij niet meer in microtargeting. Ik wacht nog op een kostenverantwoording. Als dit niet klopt, wil ik mijn geld terug.
Spits
Onlinemarketeer Eduard Nandelall, in de media bekend als the dark lord of big data , begrijpt de teleurstelling van Stoeten. Je kunt als voetbaltrainer een team voorbereiden, maar als de spits niet scoort, dan scoort die niet. Oftewel: Nandelall heeft er naar eigen zeggen voor gezorgd dat iedereen in zijn doelgroep de boodschap van Jochem Stoeten zag, maar het uiteindelijke woord is aan de kiezer.
Advertentiekosten
Het ziet er naar uit dat Stoeten naar zijn centen kan fluiten. Nandelall: Wij hebben onze belofte waargemaakt. Bovendien heeft Jochem Stoeten alleen de advertentiekosten betaald en hebben we een bonus afgesproken als hij zou worden gekozen.
Politiek
Microtargeting is moeilijk te meten. Als de kiezer een advertentie ziet, zegt dat nog niet dat deze tot actie overgaat. Maar dat microtargeting werkt, heeft het bedrijfsleven volgens Nandelall wel bewezen. De politiek doet daarom ook steeds vaker een beroep op deze marketingvorm. Voor diverse landelijke partijen hebben we in Den Haag en Heerenveen tegen de landelijke verwachtingen in goed gescoord. Voor Denk hebben we wetenschappelijke onderzoek gedaan. Dat de campagne van Stoeten niet is geslaagd, heeft volgens Nandelall twee oorzaken: De VVD in Enschede is niet gegroeid en het draagvlak voor Jochem in de stad was blijkbaar minder dan we hadden gedacht.
Trial-end-error
Over één ding zijn beide heren het wel eens: hun moderne campagne is volgens de wettelijke privacyregels verlopen. En is daarom niet te vergelijken met het Cambridge Analytica-schandaal waarbij data voor verkeerde doeleinden werd gebruikt. Stoeten: Als microtargeting niet mag, dan kun je dit als kandidaat-raadslid natuurlijk niet doen. Nandelall: Wij hebben van alle verkregen data een toestemming certificaat. Dus via WhatsApp, Facebook en andere social media geven gebruikers toestemming dat hun gegevens mogen worden gebruikt.
Flyeren
Op de vraag of de student lerarenopleiding geschiedenis zijn persoonlijke campagne anders had moeten voeren, volgt een korte stilte. Alleen kon ik die 403 voorkeurstemmen nooit binnenhalen , zegt hij. Campagnevoeren is een proces van trial-and-error. Op de markt in Enschede bereik ik veel Duits winkelend publiek, maar niet de jongeren voor wie ik dit allemaal doe. Misschien kan Stoeten over vier jaar de tactiek van zijn VVD-collega Joost Nijhuis proberen. Hij kreeg met ouderwets flyeren, van deur tot deur, wel 470 stemmen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen