Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Euregio: experiment over de grens, wie durft het aan?

333994 euregiomartinnieuwmeijer

De Euregio zoekt bedrijven en werknemers voor eendaagse snuffelstages in het buurland. Het is nog steeds niet vanzelfsprekend om een baan of personeel aan de andere kant van de grens te zoeken.

Vakmensen worden schaars in de grensregio. Duitse bedrijven verzuchten al lang dat ze moeite hebben om goed geschoold personeel te vinden. Nu de economie in Nederland aantrekt, loopt ook hier het aantal vacatures op. Ondernemers zoeken personeel, maar kijken daarbij nauwelijks naar mogelijkheden in het buurland. "Er is nog steeds sprake van een glazen muur", zegt Marie-Lou Perou van de Euregio. "Bedrijven en werknemers kijken tot aan de grens, maar niet eroverheen."

Buurland
Met het project Experiment Grens probeert de Euregio dit te doorbreken. Het grensoverschrijdende samenwerkingsverband daagt werknemers, scholieren of studenten uit om een dag mee te lopen bij een bedrijf in het buurland. "Welkom is iedereen die een keer wil kijken hoe het is om aan de andere kant van de grens te werken", aldus Perou.

Ook voor wie niet direct een (nieuwe) baan zoekt, kan het interessant zijn om de arbeidsmarkt in het buurland te verkennen, zegt projectleider Stéphanie Woldringh van de Euregio. "Je verbreedt je horizon."

Snuffelstagiair
Werknemers zijn opgeroepen om hun bedrijf open te stellen voor de snuffelstagiairs van de andere kant van de grens. Tot nu toen hebben zich ruim tien Duitse en Nederlandse ondernemers bij de Euregio gemeld, uit de grensregio van Oldenzaal tot Winterswijk. Bij een deel van de werkgevers speelt het tekort aan vakmensen een rol, zegt projectleider Stéphanie Woldringh. "Ze realiseren zich dat ze sollicitanten missen, wanneer ze met de rug naar de grens staan."

Flexxolutions
Het tekort aan personeel was ook voor Martin Nieuwmeijer, directeur van het van oorsprong Twentse bedrijf Flexxolutions, de voornaamste drijfveer om mee te doen aan Experiment Grens. Flexxolutions ontwikkelt, maakt en monteert producten van technisch textiel, zoals afdekkingen voor mestsilo's of biogasinstallaties. Het hoofdkantoor staat in Oldenzaal, de projectleiding en productie verhuisde twee jaar geleden naar het bedrijventerrein in Gildehaus, op een steenworp afstand van de Nederlandse grens.
"Ik zoek medewerkers, met name voor de productie in Gildehaus", zegt Nieuwmeijer. "Goede mensen die we kunnen opleiden en die zeggen: ik wil het bedrijf samen met jullie verder opbouwen. Waar ze vandaan komen, maakt me totaal niet uit." Hij hoopt op werknemers die een sollicitatie in Duitsland nog een te grote stap vinden, maar die wel een keer willen komen kijken. "Dit project kan helpen bij de afweging of het iets voor je is."

Minder formeel
Flexxolutions heeft in totaal 70 medewerkers: Nederlanders, Duitsers en Polen. "We zijn geen typisch Duits bedrijf", zegt Nieuwmeijer. "De sfeer is iets minder formeel. De medewerkers zeggen Martin tegen me, dat zie je in Duitsland niet zo vaak, dat een directeur met jij wordt aangesproken. Ik heb daar geen oordeel over, maar het is een feit."

Koudwatervrees
Nogal wat mensen hebben een vertekend beeld over het werken aan de andere kant van de grens, merkt Nieuwmeijer. Koudwatervrees ontstaat met name de verschillen in sociale zekerheid.
"Je hoort veel over de nadelen. Dat je de hypotheekrenteaftrek kwijtraakt, bijvoorbeeld. Zolang je partner in Nederland werkt, is dat helemaal niet aan de orde. Er zijn ook voordelen. Neem de Duitse kinderbijslag, die is veel hoger dan in Nederland. Ben je een getrouwde man, werkt je vrouw niet, heb je vier kinderen en woon je in een huurhuis, dan kan een baan in Duitsland zeer interessant zijn. Toen we de productie naar Gildehaus verhuisden, zijn alle Nederlandse werknemers meegegaan. Ze zijn tevreden. Het is niet beter of slechter in Duitsland, het is anders."

Kansen
Voor Nieuwmeijer is de grens geen obstakel, benadrukt hij. "Ik zie de grens niet echt. Hij is er uiteraard wel. Maar ik wil me er niet door laten tegenhouden in nieuwe mogelijkheden en kansen. Als we tegen problemen aanlopen op de grens, kijken we hoe we die kunnen oplossen, zodat het voor beide partijen werkt. Meestal lukt dat ook."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.