Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

M-Pact in Enschede zoekt taalmaatjes om nieuwe inwoners te helpen

334199 taalmaatjes

Eens in de week anderhalf uur,meer wordt er niet gevraagd van de taalmaatjes waar M-pact naar op zoek is. Plus dat ze in die anderhalf uur vrijwillig nieuwkomers met het Nederlands bij willen staan. Want dat doen taalmaatjes: mensen van ver thuis maken in onze taal.

De vrijwilligersorganisatie zit verlegen om maatjes. En omdat ter werving van taalmaatjes niets gaat boven sprekende voorbeelden zitten op een middag Gabriel, Rana, Hazern en Farah zij aan zij met Rob, Ria en Tim bij M-pact in Prismare.

Maatjes
Ze vertellen dat het fijn is om maatjes te zijn. De vier nieuwkomers zijn goudsmid Gabriel Daoud (37), huisvrouw Rana Sahyoun (35), tandarts Hazern Alsahwi (30) en rechtenstudent Farah Alshahaf (24), die misschiejn verder wil in de horeca. Het neutrale nieuwkomer kan in hun geval vervangen worden door vluchteling.

Syrië
Alle vier komen ze uit Syrië. Alle vier maakten ze de oversteek in 2015. Hun motieven vanmiddag eensluidend: ze willen Nederlands leren. Taal is de sleutel tot een succesvolle opgang in de Nederlandse samenleving. Het is een cliché, het is een waarheid als een koe, getuigen ze gevieren.

Hoe anders is het voor hun taalmaatjes Rob Weustink (50), Ria Lohuis (67) en Tim Lambers (21). Weustink is 'niet werkzaam', Lohuis een gepensioneerde landbouwwetenschapper die bij Saxion doceerde en Lambers is derdejaarswerktuigbouwkunde aan de UT.

Interessant
Rob Weustink vindt taal interessant. In het geval van de Syrische vluchtelingen zegt hij dat je er veel over leest en hoort, maar je het zelf kunt ervaren door met ze om te gaan. Daarbij is het leuk om anderen te helpen. Ook Ria Lohuis vindt het leuk om mensen uit andere culturen te ontmoeten. "Je wilt er zelf iets van leren." Ze lacht en zegt: "Ik leerde Ria in het Arabisch schrijven." Vanmiddag is ze het gelegenheidsmaatje van Rana, maar haar eigenlijke maatje heeft eenzelfde achtergrond als zijzelf. "Het is leuk als je dezelfde interesses deelt", zegt ze.

Student
Student Tim is nieuwsgierig naar andere culturen en naar andere mensen. Niets was makkelijker voor hem om in de bubbel te blijven die het studentenbestaan is, maar daar had hij geen zin in. "De meeste Nederlanders zijn op zichzelf gericht. Ik zit elke dag in de stroom met dezelfde studenten die dezelfde kant op gaan en ze zeggen boe noch bah. Ik heb studentenhuisvesting gebeld en gevraagd of buitenlandse studenten in studentenwoningen mogen wonen. Ja dat kon. Maar zeiden ze: 'We laten de mensen die er al wonen zelf beslissen'. In de praktijk komt het er op neer dat studenten andere studenten kiezen die ze kennen." Tim wilde vrijwilligerswerk doen. Zijn speurtocht leidde hem naar M-pact.

Wegwijs
Ria herkent zich in de analyse van Tim. "We leven erg gesegregeerd", zegt ze. "Er is geen cultuur van: kom bij ons eten of zo." Rob Weustink: "Uitnodigen zit niet in onze cultuur." "Ja", reageert Lily Hartmans van M-pact, "als je wacht tot er iemand naar je toe komt en je uitnodigt, maar dan kun je lang wachten. We maken ze wegwijs in de samenleving."

"Die is zo gecompliceerd vanwege alle regels en nog meer de ongeschreven regels van hoe we met elkaar omgaan", zegt Jasmin Dubbink. Zij is de koppelaarster van M-pact. Ze noemt het voorbeeld van de vuilniscontainer. Nieuwkomers laten die wel eens een week aan de weg staan. Weten zij veel dat het hooguit een nacht mag. Het is een kleinigheidje, maar zo ontstaan de irritaties.

Training
Wie zich als taalmaatje meldt krijgt in vier sessies training voor taalcoach en leert basisvaardigheden. Officieel staat er anderhalf uur per week voor taalcontact, maar meer mag ook. Al dan niet per mobiel of met whatsapp. M-pact koppelt en vormt de stelletjes. "We kijken of er een klik is, verder laten we het aan de mensen zelf over."

Taalmaatjes kunnen zich melden via [email protected] of bellen met 053 - 4323304 en vragen naar Khadija Amrani.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Aninna Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.