Kilometers die je niet met een auto hoeft af te leggen, hoef je ook niet te declareren. Dat is de eerste regel die straks binnen de gemeente Enschede geldt. De 1.600 ambtenaren van de gemeente leggen samen meer dan 500.000 zakelijke kilometers per jaar af met hun privéauto. Behalve dat dat voor een kostenpost zorgt van zo n 200.000 euro aan declaraties is dat qua brandstofverbruik ook niet bepaald duurzaam, vindt de gemeente.
AlternatievenEen ambtenaar die straks voor zijn werk op pad moet wordt eerst uitgedaagd om de fiets te pakken. Is de afstand te groot (bijvoorbeeld een werkbezoek in Hengelo of Oldenzaal), dan is het gebruik van een van de 24 e-bikes een optie. Als de reis nog verder gaat (bijvoorbeeld het provinciehuis in Zwolle), dan wordt de medewerker verzocht de trein te nemen. Als geen van de alternatieven mogelijk is staat er straks een elektrische auto klaar.
ProefDe gemeente heeft een contract gesloten met Baan Twente, een autodealer die onder meer in Hengelo is gevestigd. Baan levert de elektrische auto s ook de benodigde laadpalen en zorgt voor een reserveringsapp. In eerste instantie krijgt de gemeente de beschikking over twee Smarts en twee Kia s. Vier ambtenaren die zich vrijwillig hebben opgegeven testen het gebruik van de deelauto in de pilot. Als dat zonder problemen verloopt, dan wordt deze zomer een groep van 50 veelgebruikers aangewezen om het project verder te testen. Eind dit jaar gaan alle ambtenaren over op de deelauto s.
Andere partnersMaar daar stopt het niet. Volgend jaar haken ook andere partners van de gemeente aan. Verschillende werkgevers in het centrum, waaronder woningcorporatie Domijn en het MST, hebben hun intentie voor deelname al uitgesproken. Ambtenaren mogen de deelauto dan ook tegen een kleine vergoeding in hun privétijd meenemen. In 2020 is het ook de bedoeling dat inwoners van Enschede kunnen meeprofiteren van de deelauto s. Via een app kunnen zij dan een auto huren. De auto's (uiteindelijk moeten het er honderden worden) staan geparkeerd en worden opgeladen in de openbare ruimte of in gemeentelijke parkeergarages.
Debat
In het scenario van de gemeente wordt het elektrisch autodelen uitgerold over de gehele regio en wordt zo het autobezit teruggedrongen. Het project kost de stad 209.000 euro voor de uitvoering van de eerste fase voor ambtenaren. Via een aanbesteding is leverancier Baan Twente als beste uit de bus gekomen. Op dinsdag 10 april houdt Pakhuis Oost een debat over Stad-Up. Overheid, bedrijven, instellingen en inwoners zullen hun steentje moeten bijdragen om beweging te krijgen in duurzame mobiliteit. Bent u bereid om afscheid te nemen van uw (tweede) auto om daar toegang tot mobiliteit voor in de plaats te krijgen?
Het debat heeft plaats in het Balengebouw aan de Lonnekerspoorlaan. Aanmelden kan via concordia.nl/events.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay