Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Operatie overdoen kan ziekenhuis MST in Enschede geld kosten

335320 mst 11

Menzis gaat de hartzorg in het MST vergoeden op basis van de geleverde kwaliteit en niet meer per ingreep. De zorgverzekeraar heeft daarover met het ziekenhuis afspraken gemaakt.

Moet een dotterbehandeling of bypassoperatie vaker dan normaal opnieuw, dan betaalt het MST dat voortaan uit eigen zak . Andersom geldt ook: doet het ziekenhuis het beter, dan houdt het meer geld over.

Het MST is blij met de afspraak, die in elk geval voor drie jaar telt. Wij geloven er sterk in dat kwaliteit beloond moet worden en dat je als ziekenhuis niet louter betaald moet worden op basis van het aantal ingrepen. Er komt echt een link tussen financiën en kwaliteit. Dat komt de patiënt veel meer ten goede.

17 miljoen euroDe afspraak met het MST is ook met negen andere ziekenhuizen gemaakt. Deze tien ziekenhuizen nemen ongeveer de helft van alle dotterbehandelingen en bypassoperaties in Nederland voor hun rekening. Daarmee is voor Menzis de grootste verzekeraar in deze regio - 17 miljoen euro gemoeid. ZGT verricht deze ingrepen niet.

ComplicatiesOp grond van landelijke cijfers is vastgesteld hoe vaak dotterbehandelingen en bypassoperaties niet het gewenste resultaat hebben, omdat er complicaties optreden of de ingreep mislukt. Van 100 patiënten die gedotterd zijn, moeten er 7 binnen een jaar opnieuw behandeld worden. Bij bypassoperaties zijn dat er 3 op de 100.

De afspraak komt, versimpeld, op het volgende neer. Menzis calculeert voor elke 100 dotterbehandelingen 7 extra ingrepen. En voor bypassoperaties dus 3 extra. Moet het ziekenhuis meer heroperaties uitvoeren, dan deze standaard, dan krijgt het daar geen geld voor en moet het uit eigen zak betalen. Maar doet het ziekenhuis minder heroperaties, dan blijft er geld over.

Verkeerde prikkelMenzis-woordvoerder Joeri Veen: Hoe beter dus de uitkomst is voor een patiënt, hoe meer het loont. Voorheen betaalden we alle extra ingrepen en dat is in feite een verkeerde prikkel. Nu ligt die focus op de uitkomst van de behandeling. Ziekenhuizen worden gestimuleerd daarop verder in te zetten. Ze gaan in elkaars keuken kijken: waarom hebben jullie een beter resultaat dan wij? Maar ze zullen ook nog meer hun eigen resultaten evalueren. Daar voorzien deze afspraken ook in.

Frank Halfwerk, technisch geneeskundige in het MST, geeft een voorbeeld. Uit de cijfers blijkt dat wij veel minder herseninfarcten hebben na een bypassoperatie. Dat komt doordat wij werken met kloppend-hart-chirurgie. Daar komt geen hart-longmachine aan te pas. Maar niet elk ziekenhuis past die chirurgie toe, omdat ze een moeilijke techniek is. Wij gaan andere ziekenhuizen daarbij helpen. En zo gaan we op tal van terreinen de verschillen in aanpak en uitkomsten vergelijken. De deelnemende ziekenhuizen hebben afgesproken ieder één of twee verbeterprojecten in gang te zetten.

Risicovolle patiëntenVolgens Menzis kan de nieuwe afrekenmethode niet leiden tot het doorsturen van risicovolle patiënten naar andere ziekenhuizen. Dat zou een perverse prikkel zijn. Dat ga je een ziekenhuis belonen voor een risico-selectie. Het rekenmodel dat we hanteren, houdt daarmee rekening. We kijken naar het ziekteprofiel en naar de uitkomst die je daarbij mag verwachten. Het houdt er rekening mee dat een risicovolle patiënt ook tot meer zorg kan leiden.

Nieuwe standaardDeze methode van vergoeden wordt mogelijk de nieuwe standaard. Vorig jaar voerde Menzis deze methode al bij 30 ziekenhuizen in bij knie-, heup- en staaroperaties. Volgend jaar wil Menzis de methode ook doorvoeren bij de behandeling van borstkanker, reuma en nierfalen. Met de behandeling van reumatoïde is jaarlijks ruim 600 miljoen euro gemoeid. Met borstkanker en nierfalen respectievelijk 700 miljoen en 600 miljoen euro.

Het idee is dat deze andere vorm van financiering zal leiden tot goedkopere zorg. Hoeveel valt concreet nog niet te zeggen. Maar het is niet zo dat we zelf het wiel aan het uitvinden zijn. In de VS en ook in Scandinavië wordt al zo gewerkt en dat leidt in de praktijk tot goedkopere zorg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.