Al twee jaar heeft Universiteit Twente een eigen team genaamd Twentse Thestrals. Zij spelen het vanzelfsprekend niet in de lucht, maar op een grasveld. In 2016 kwam Peter Hooijschuur met de sport in aanraking. Mijn zusje speelde het in Wageningen. Ik ben eens gaan kijken, in eerste instantie een beetje lacherig, maar ik werd meteen verliefd op het spelletje.
Vervolgens verzamelde Hooijschuur via internet meer mensen om zich heen die de sport, in het Engels Quidditch genoemd, wilden spelen. Op dit moment is hij de captain van het team dat vijftien spelers rijk is, wekelijks trainen ze op de campus. De leden zijn niet per se allemaal fan van Harry Potter. De mensen komen steeds meer vanwege het spelletje zelf, dat is natuurlijk heel mooi.
Drie in éénDe sport is een combinatie tussen handbal, trefbal en rugby. Het feit dat je drie dingen door elkaar speelt, die ook allemaal invloed op elkaar hebben, dat spreekt me aan. Ook de complexiteit en het tactisch spelen vind ik mooi. Een belangrijk aspect van de sport is de 'bezem' waar de speler ten alle tijde op moet blijven zitten. Echter wordt er niet op bezems gespeeld, zoals bij Harry Potter, maar op een pvc-buis. Bezems waren iets te gevaarlijk, het hout breekt eerder en de borstels schrapen langs lichaamsdelen. Hooijschuur benadrukt dat zwerkbal een full-contact sport is. De spelers hebben daarom allemaal een bitje in, als bescherming bij onder andere een tackle.
Hoepels, ballen en één snaaiWie denkt de sport binnen tien minuten te snappen heeft het mis, er komen allerlei regels bij kijken. Op het veld staan een aantal hoepels, bevestigd op een paal, waar ballen doorheen moeten worden gegooid. Er wordt met twee verschillende ballen gespeeld. De spelers kunnen in vier posities staan. De eerste positie jager, speelt met een soort volleybal, die tien punten oplevert bij een gooi door een van de hoepels. Ook de keeper speelt met deze bal, alleen deze twee posities kunnen scoren.
De positie drijver speelt met een Amerikaanse dodgeball. Zijn bedoeling is mensen afgooien, zoals in het trefbal, zodat de speler terug naar zijn beginpositie bij de hoepels moet. Ten slotte is er de positie zoeker, die achter de 'snaai' aan gaat. Om het nog iets ingewikkelder te maken: de snaai is een scheidsrechter met een gele broek. Aan de achterkant van deze broek hangt een bal in een soort sok. De zoeker moet deze bal te pakken krijgen, als dit gebeurt is het spel voorbij en krijgt het team dat de bal te pakken krijgt 30 punten. De spelers dragen ieder een hoofdband, de kleur daarvan geeft aan welke positie ze spelen.
ImagoDat mensen raar opkijken bij de sport of er lacherig over doen hindert de club niet. Dat accepteren we eigenlijk wel. We proberen anderen enthousiast te maken voor de sport. Als ze dan blijven lachen zeggen we: kom eens kijken. Meestal is het dan over.
NK ZwerkbalNederland telt inmiddels vijf teams die de sport bedrijven, deze teams komen op 26 en 27 mei naar Enschede om het NK te spelen. Zo'n wedstrijd wordt gespeeld in teams van zeven personen. Een team kan in totaal uit veel meer spelers bestaan, omdat er gerouleerd wordt zoals bijvoorbeeld in het volleybal.
De Nederlands Kampioen mag zichzelf in dit geval niet vertegenwoordigen op een EK of WK. Binnenkort is wel de 'Champions League' voor het zwerkbal, maar daar heeft het Enschedese team zich niet voor gekwalificeerd. Deze zomer vindt het WK plaats waar het nationale zwerkbalteam aan mee doet. Hooijschuur maakte eerder al deel uit van het Nederlandse team. Of dit moment zijn de selectietrainingen nog bezig, maar het is de bedoeling dat er een paar spelers van ons in dat team plaatsnemen. De coach van de Twentse Thestrals, Alexander Blass, is tevens de coach van het nationale team. Hij ziet ons dus in ieder geval genoeg.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Robin Hilberink