In het klaslokaal helpt Zeynep Yasar een man uit bed. Beleefd vraagt ze hem wat hij wenst. Hij heeft het koud en is dorstig, waarna Zeynep hem een extra shirt en een beker water aanreikt. Twee docenten van het Stedelijk Vakcollege in Enschede kijken toe en maken aantekeningen.
Rollenspel
Het rollenspel is onderdeel van het praktijkexamen vmbo-basis en -kader zoals dat gisteren voor vele duizenden scholieren in Twente is begonnen. Waar Zeynep de patiënt zo goed mogelijk van dienst probeert te zijn in het kader van de opleiding zorg en welzijn, is iets verderop is een groep leerlingen techniek bezig met metaalbewerking en proberen anderen een stekkerdoos te monteren.
Al die inspanningen moeten er voor 208 leerlingen van het vakcollege toe leiden dat de vlag met schooltas uit kan. En dat ze door kunnen met een opleiding in het mbo , zegt locatieleider Paulien de Jong over de volgende stap naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Imago
Het vmbo weet zich sinds jaar en dag omgeven door een negatief imago onder leerlingen en - vooral - hun ouders. De diverse opleidingen zouden hun kinderen slechts klaarstomen voor mager betaalde baantjes, waarvan het werk niet zelden als vies en een tikje minderwaardig wordt gezien. Het leidt er toe dat ouders en hun kinderen in groep 8 van het basisonderwijs streven naar een doorverwijzing naar minimaal havo en het liefst hoger. Aldus wil het cliché.
Dat imago prikkelt ons alleen maar , zegt Robert Otten, teamleider techniek aan het Stedelijk Vakcollege. Het motiveert ons te laten zien dat er voor deze leerlingen volop carrièreperspectieven liggen. Zeker binnen de huidige samenleving en arbeidsmarkt, waarin de vraag naar technisch geschoold personeel op alle niveaus alleen maar toeneemt.
Afscheid
Het Stedelijk Vakcollege is een paar jaar geleden de weg van de verandering ingeslagen. Er werd afscheid genomen van de publicitair besmette naam Scholingsboulevard, maar belangrijker is dat de verbinding met de samenleving en de directe (leef)omgeving nadrukkelijk werd gezocht.
Locatieleider Paulien de Jong: Zo hebben we uit de omgeving een panel van 80 tot 90 proefpersonen geformeerd. Die benaderen we voor praktijkopdrachten, waarbij deze mensen commentaar en input leveren. Het kan gaan om maaltijden die leerlingen bereiden en waarover mensen hun advies geven, maar ook om een pedicure-behandeling waarbij de leerlingen echt kunnen oefenen. Voor de leerling is dit naast leerzaam ook veel leuker. Een meisje dat de kappersopleiding wil volgen kan föhnen en wassen beter oefenen met een meneer of mevrouw dan op een pop.
Competenties
Daarnaast wordt veel aansluiting bij de vervolgopleidingen en het bedrijfsleven gezocht. Er wordt veel gerichter gekeken welke competenties en vaardigheden worden gevraagd voor de vervolgopleidingen op het mbo. Vroeger waren we wat dat betreft toch veel meer intern en op onszelf gericht , zegt teamleider techniek Otten.
Het cliché van vies en onderbetaald werk is daarbij allang achterhaald. "Ik hoor steeds vaker van bedrijven dat het aanvangssalaris voor technisch geschoolde mensen met een mbo-achtergrond al hoger is dan iemand die net een lerarenopleiding heeft gevolgd. Het beeld dat er slecht wordt betaald is echt aan herziening toe", besluit Otten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede,