Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Wim Aloserij (94) presenteert boek in Enschede: €˜In mijn dromen keert oorlog terug €™

336010 laatste getuige in studio

Heeft u door het vertellen van alle verhalen uit de oorlog nu eindelijk rust gevonden? wilde één van bezoekers bij de boekpresentatie van De laatste getuige weten. Wim Aloserij (94) moest de vragensteller teleurstellen.

Rust ? Ik ben er juist opnieuw heel veel mee bezig. In mijn dromen keert de oorlog terug. Gisteren zat ik ineens weer in Braunschweig waar ik als dwangarbeider te werk was gesteld. Alles kwam weer boven. Hoe ik in Duitsland de boel saboteerde en liggend op een trein gevlucht ben naar Nederland .

Heft in eigen handen
In Studio Balengebouw van omroep 1Twente beleefden 120 lezers van De Twentsche Courant Tubantia vrijdagmiddag de presentatie van het nu al veelbesproken oorlogsboek De Laatste Getuige . De Hengelose auteur Frank Krake beschrijft in het 329 dikke boek de wonderbaarlijke wijze waarop Amsterdammer Wim Aloserij de wreedheden in drie concentratiekampen doorstond.

Hoe wist u zichzelf telkens te redden? Het was de vraag die menigeen na afloop van de presentatie op de lippen lag. Door me over te geven aan de situatie waarin ik beland was, door het heft in eigen hand te nemen zodra er kansen waren om aan de ergste ellende te ontsnappen . Het leverde hem de bijnaam Slimme Wimpie op.
'Goede Duitsers'
Aloserij wierp zich op als het hulpje van de kamparts, wist een makkelijk baantje in de garage te krijgen, gaf zich uit als schilder en had het geluk dat hij diverse malen goede Duitsers trof , die hem ter wille waren. Een SS er heeft me zelfs het leven gered. Ik kreeg een baan en eten van deze man.

Haat u Duitsers ? In geen geval. Na de oorlog wilde ik verder met het leven. Niet terugkijken in wrok. Zijn optimisme en geloof gaven Aloserij vertrouwen in een betere toekomst. Het publiek in de studio was muisstil tijdens het tweegesprek met de hoofdpersoon en zijn biograaf Frank Krake.

Vriendinnetje
Had u in de oorlog ook vriendinnetjes? , wilde één van de jongste bezoekers weten. Ach, ik was een jongeman van een jaar of twintig, ik ging graag uit dansen en dan weet je het wel. Maar één ding moet je wel weten jongeman, we lieten vroeger de broek niet zo snel zakken! .

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.