Weet je wat er gebeurt als ik mij weer in Enschede vertoon , vraagt de Tukker met Turkse roots vanachter een broodje hamburger in café Extrablatt in Münster. Dan pakken ze me op en gooien ze me in een psychiatrische inrichting, zoals al eerder is gebeurd. Daarom verblijf ik voorlopig in Duitsland. Deze kwestie moet tot de bodem worden uitgezocht door onafhankelijke instanties. Alleen dan komt de waarheid aan het licht. De Nederlandsche Bank, de AFM en de financiële recherche zijn de aangewezen partijen om dat onderzoek te doen. Maar voorlopig weigert de Nederlandse politie zelfs mijn aangifte tegen de ING Bank op te nemen
Onder bewind
Sedat Savas is in 2012 door de kantonrechter onder bewind gesteld, geef hij schoorvoetend toe. Zijn financiën worden sindsdien beheerd door een familielid, omdat hij daar volgens de rechter zelf niet toe in staat is. Het maakt hem boos. Want als je dat meldt, hebben alle buitenstaanders hun oordeel wel klaar over mij. Tubantia suggereerde vorige maand dat ik betrokken ben bij fraude, maar ik ben volledig onschuldig. Ik ben slachtoffer.
De Tubantia schreef over een bizarre incasso-affaire, waarvan het Enschedese bedrijf O&H Concepts de dupe dreigt te worden. O&H Concepts verkoopt de SSI Shelter, een opblaasbare tent die binnen 10 minuten opgezet kan worden. De tent is voorzien van wifi en flexibele zonnepanelen en kan in rampgebieden bijvoorbeeld door artsen als mobiele operatieruimte worden gebruikt. De tenten kunnen aan elkaar gekoppeld worden, zodat er in korte tijd een compleet park ontstaat.
Tenten
O&H Concepts krijgt in maart 2017 een opdracht van 16 miljoen euro van Savas. De Enschedeër presenteert zich als een mecenas, die de tenten wil schenken aan het door oorlog geteisterde Jemen. Savas geeft een machtiging voor incasso van zijn ING-rekening af. Maar het incasseren verloopt stroef. Tot zes keer toe worden er forse bedragen binnengehaald door O&H, maar steeds worden ze dezelfde dag weer teruggeboekt. De ene keer blijkt er iets mis met een handtekening en de andere keer zou Savas geen zakelijke rekening hebben. Van de eerste 682.000 euro die blijft staan, bestelt O&H Concepts in Roemenië voor anderhalve ton tentdoek.
Als de bestelling is gedaan, trapt O&H s eigen bank, de Rabobank, op de rem. De 682.000 euro wordt teruggeboekt en O&H staat in de min. Directielid Jeroen Rijnenberg (42) en zijn even oude vriendin, O&H-oprichtster Rachel, wordt te verstaan gegeven dat het allemaal hun eigen schuld is, aangezien zeer op zijn gewezen dat Savas helemaal geen rekening bij de ING heeft. De Rabobank trekt zijn handen af van O&H Concepts en kondigt aan het faillissement van zijn klant aan te vragen.'
Complot
O&H Concepts ligt inmiddels stil. Jeroen Rijnenberg is nog steeds woedend: Waarom zou een bedrijf als het onze onder één hoedje spelen met een oplichter? We hebben veel te verliezen. Als we in het complot zaten, hadden we de de 2,4 miljoen die via Savas in totaal op de rekening van O&H Concepts kwam er wel meteen afgehaald en doorgesluisd, in plaats van voor anderhalve ton aan tentdoek te bestellen om de opdracht voor Savas te kunnen uitvoeren. Ik heb bij de politie aangifte proberen te doen tegen Savas, maar die weigert de aangifte op te nemen, omdat dat om een civielrechtelijke kwestie zou gaan.
Feit is dat op de afschriften, die O&H Concepts van de Rabobank ontving na de stortingen, de naam en het ING-rekeningnummer NL50 INGB 0001393980 van Savas staan. Rijnenberg: En nu zegt de Rabobank, dat die ING-rekening helemaal niet bestaat. Hoe is dat dan mogelijk?
Conto verhogen met truc
De ING bank wilde, toen Tubantia vorige maand voor het eerst schreef over de kwestie, geen commentaar geven. Een voormalige ING-directeur, die weet hoe de systemen bij de bank werken, zegt echter: De controle op betalingen via zakelijke incasso gaat bij banken altijd achteraf. Het geld wordt via een tussenrekening voorgeschoten, al ziet de ontvanger het nummer van die tussenrekening niet op zijn bankafschrift. Daarna wordt pas gecontroleerd of het saldo toereikend is. Als je een beetje handig bent met de computer kun je ook het saldo op een digitaal bankafschrift manipuleren. Aldus deze voormalige ING-topmanager, die niet met zijn naam in de krant wil.
Die truc is in kleine kring wel bekend. Ik zat eens met een collega van de IT-afdeling om tafel, die spontaan een miljoen op mijn rekening toverde. Maar dat er een nummer van een niet bestaande rekening en een naam van een niet-rekeninghouder op originele ING-bankafschriften wordt afgedrukt, is voor mij niet te verklaren. Daarom vind ik het ook wel heel drastisch van de Rabobank om de stekker er bij O&H Concepts meteen uit te trekken. Of ze moeten echt bewijs van samenspanning hebben.
Pastoor
In Münster zegt Sedat Savas op verontwaardigde toon: Ik heb de ING-rekening NL50 INGB 0001393980 in februari 2010 geopend. Op de rekening zou onder meer de 30 miljoen worden gestort, die ik had gewonnen met de jackpot in de Bankgiroloterij. Maar ik heb nooit bij dat geld kunnen komen. De ING probeert het zich toe te eigenen. Om de verwarring nog groter te maken hebben ze een machtiging op mijn nummer afgegeven aan een zekere Jack van den Dungen, een pastoor uit Brabant. Dat werd me verteld door de politie in Enschede toen ik aangifte wilde doen tegen de ING.
Mysterie
In de katholieke kerk zijn we gek op mysteries, maar van het mysterie met deze bankrekening had ik schoon genoeg , reageert pastoor Jack van den Dungen (70). Daarom heb ik de rekening in 2012 opgezegd. Het ING-rekeningnummer dat Savas claimt, was gelijk aan het nummer dat ik al sinds de jaren 60 had. En dan krijg ik plotseling meneer Savas aan de telefoon en bij mij aan de deur, die zegt dat het nummer van hem is. Toen ik van de ING bericht kreeg, dat de bankafschriften voortaan op een adres in Enschede zouden worden bezorgd, was de maat voor mij vol en heb ik het geld dat erop stond eraf gehaald en de rekening opgezegd. Ik was het gedonder zat. Hoeveel erop stond? Een klein beetje, echt geen miljoenen hoor. Was het maar waar.
Omdat hij niet rechtstreeks toegang heeft tot zijn miljoenen, zegt Sedat Savas zijn toevlucht te hebben genomen tot het afgeven van Sepa B2B-incassomachtigingen. Daarmee lukt het dus soms wel om derden geld te doen toekomen. Zo incasseerde zijn Duitse kameraad Matthias Haas (30) eind 2016 16.834 euro van de ING-rekening, die niet zou bestaan en waarvan Savas geen eigenaar zou zijn.
Bedrog
Het geld werd gestort op Haas rekening bij de Volksbank Münsterland. De Volksbank deed aangifte van bedrog en Haas werd vorige maand veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en vier maanden. Maar ook de rechters bij het Ambtsgericht Coesfeld is niet duidelijk hoe Haas de ruim 16.000 euro kon incasseren, zo blijkt uit het vonnis. De als getuige opgeroepen medewerker Frans Budding van de security-afdeling van de ING verklaarde op de zitting dat de ING-rekening waarvan Haas het geld incasseerde niet meer bestaat ¦
Hoger beroep
Toch acht de rechtbank bedrog bewezen. Ze baseert dat oordeel vooral op het feit dat de eveneens als getuige opgeroepen Savas geen bankpas kan overleggen die bij ING-rekening hoort - gestolen door een vriend volgens Savas - en dat hij zijn kameraad Haas voor een maandsalaris van 12.500 euro had aangesteld als adviseur . De rechtbank ziet geen enkele grond voor de arbeidsverhouding en al helemaal niet voor het hoge salaris. Ik ben in hoger beroep gegaan. Dit moet worden uitgezocht , zegt Matthias Haas.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gerben Kuitert