Al meer dan vier maanden zitten de ondernemers Nuray en Suat Deniz gedwongen thuis. Ze slapen slecht, hebben grote zorgen. Nog steeds is niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand die het bedrijfsverzamelgebouw aan de Burgemeester van Veenlaan nagenoeg in de as legde en hun autopoetszaak zware schade toebracht.
Popelen
De brand zou volgens getuigen zijn begonnen bij Witgoed XL, aan de andere uiterste zijde van het bedrijvencomplex. Suat Deniz staat te popelen om weer auto's te gaan poetsen, maar dat is niet mogelijk. Hij is niet verzekerd voor zijn bedrijf en vervangende ruimte heeft hij evenmin. Verzekeringsexperts zijn nog bezig met de schadeafwikkeling.
Nuray en Suat Deniz hebben bij het Regionaal Orgaan Zelfstandigen (ROZ) een lening aangevraagd om huur en brood te kunnen betalen. Ondertussen voeren ze een juridische strijd met de eigenaar van het complex, Koopmans Bouwgroep. Die heeft hen hulp toegezegd bij het zoeken naar een andere huisvesting voor hun bedrijf, maar ze zeggen dat ze er niets meer van hebben gehoord.
Bijstand
De juridische bijstand loopt af omdat ze die niet meer kunnen betalen. "Wij zijn met betrokken ondernemers in gesprek. We bekijken welke mogelijkheden er zijn", aldus directievoorzitter Hans Smit van Koopmans. "We zijn in het proces om tot oplossingen te komen voor alle betrokkenen."
Het bedrijfsverzamelgebouw wordt gesloopt, de werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. "Wij hebben het gevoel dat we op straat zijn gezet", zegt Nuray Deniz. "En dat terwijl wij gedupeerd zijn. Het is niet onze schuld."
Enige huurder
De Twentse Wensambulance is de enige huurder die vrijwel meteen na de brand andere huisvesting kreeg van Koopmans. Nuray gunt het de ideële organisatie natuurlijk van harte, maar toch wringt het. "Voor de overige huurders hebben wij ook gezocht, maar geen geschikte alternatieve locaties gevonden", vertelt Hans Smit, die eraan toevoegt geen informatie te geven over individuele huurders.
Nieuwe ruimte
Nuray Deniz is blij dat de gemeente helpt met zoeken. "En we gaan zelf ook makelaars af. Maar voor een nieuwe ruimte moet je weer investeren en dat kunnen we nu niet." Ze zijn in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Geen bedrijf, geen inkomen, en dus geen geld om opnieuw te beginnen. Nuray en Suat Deniz zijn ten einde raad. "We hebben altijd gewerkt, nog nooit een uitkering gehad."
Schrik
Vijf dagen na de brand mochten ze voor het eerst een kijkje nemen, vertelt Nuray. Ze schrokken van wat ze aantroffen. "Maar het poetsgedeelte is nog heel." Hun pand heeft volgens haar weliswaar brandschade opgelopen, maar niet onherstelbaar. "Er zou zeker het nodige aan moeten gebeuren. De roldeuren, bijvoorbeeld, zijn door de brandweer ingetrapt, wat logisch is."
Sloper
Binnen staat nog een boot van een klant. De auto's van andere klanten zijn al opgehaald door een sloper of een schadeherstelbedrijf. Het echtpaar Deniz heeft zelf geen brand- en inboedelverzekering voor het bedrijf, wel voor de eigendommen van klanten. "Mijn man is zes jaar geleden met het bedrijf begonnen. Hij had alleen poetsmateriaal. Naar een verzekering hebben we ook later nooit meer gekeken. Daar hebben we achteraf veel spijt van."
Maxi Wash
Hun buurman, Arnoud van Boven van autowasbedrijf Maxi Wash, beklaagde zich er op Facebook en in deze krant al eerder over dat hij graag weer wilde gaan wassen, maar dat niet mocht totdat instructeurs zijn pand veilig hadden verklaard. "Wij hebben geconstateerd dat er geen schade is", aldus de ondernemer. "We willen graag wassen en alle medewerkers en leerlingen opbellen dat we weer kunnen beginnen. En dat moet kunnen, want Maxi Wash heeft geen enkele schade."
Inbraak
Desondanks heeft Koopmans voor totale sloop gekozen. Ruim vier maanden na die fatale novemberdag wordt er nu hard gewerkt aan het opruimen van het terrein. De hekken waren onvoldoende om inbrekers te weren. Nuray Deniz: "Er is zó vaak bij ons ingebroken. Gereedschappen, lood, pijpen, accu's, de cv-kachel: allemaal weg. Zelfs de bekabeling van de elektriciteit is doorgeknipt en de waterleidingen zijn verdwenen. We hebben helemaal niets meer."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman