Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Syrische statushouder start fietsenwinkel in Enschede

336479 853776

Nog maar 3 jaar is Fadi Alnakoud (31) in Nederland, in 2015 vluchtte hij uit zijn geboorteland. Toch heeft de Syriër nu al zijn eigen zaak geopend: De Fietsenmaker aan de Padangstraat.

Maandag opende Alnakoud officieel zijn winkel, waar hij tweedehands fietsen verkoopt en fietsen repareert. Op de winkelruit prijkt in sierlijke letters De Fietsenmaker. De winkel staat al vol fietsen die een opknapbeurt kunnen gebruiken. Reparaties zijn het fijnst, dat levert namelijk vaste klanten op. Mensen die hier een fiets kopen komen misschien wel nooit meer terug.

Vanwege de oorlog kwam Alnakoud naar Nederland. Ik had goede verhalen gehoord over dit land, de mensen zijn sociaal en Enschede bevalt goed. In 2015 maakte hij in zijn eentje de tocht. Twee van zijn broers trokken naar Amerika, zijn zusje verblijft in Canada. In zijn geboortedorp kent hij naar eigen zeggen niemand meer, er is dan ook geen plan om ooit terug te gaan.

Van motor naar fietsDe oorsprong van zijn bedrijf ligt wel in Syrië. Twaalf jaar lang handelde Alnakoud in motorfietsen, hij had zes personeelsleden in dienst. Zijn bedrijf kocht motoren van bijvoorbeeld de overheid, zorgde voor de juiste papieren en verkocht ze weer. In Syrië rijdt eigenlijk niemand op een fiets, alleen de kinderen. Maar doordat ik al ervaring had met motoren is fietsen repareren heel makkelijk, er komt veel minder techniek bij kijken.

Ondanks zijn ervaring had Alnakoud toch een steuntje in de rug nodig, dat vond hij bij het project START/T. Via een scholingsprogramma werd hij opgeleid tot ondernemer. Het project is een samenwerking tussen Regionale Organisatie Zelfstandigen, Universiteit Twente, Twente in Business en de sociale onderneming Mindt. Via het project, waar twintig statushouders aan meededen, mag de fietsenmaker op financiële ondersteuning rekenen. Alnakoud is de eerste van de pilotgroep die daadwerkelijk zijn eigen zaak opent.

Ik had helemaal geen verstand van bijvoorbeeld belasting betalen. Via START/T kreeg hij hulp bij zijn businessplan en werd hij ondersteund door een bedrijfscoach. Ongeveer de helft van alle kandidaten kan al leunen op ondernemerservaring. Toch is er een groot verschil volgens de Syriër. Er zijn hier veel meer regels dan ik gewend ben.

Rondkomen is genoegDe zaak aan de Padangstraat is officieel pas net open, toch heeft Alnakoud de afgelopen drie maanden al met succes zijn onderneming gerund. Ik hoef geen grote naam of een enorm inkomen, als ik rond kan komen is dat goed genoeg. Verder heb ik niet veel wensen. Trots is hij op wat hij tot nu toe bereikt heeft, maar een voorbeeld voor andere statushouders wil hij zichzelf niet noemen. De meeste Syriërs willen wel werken, maar hebben een probleem met de taal. Toch spreekt Alnakoud de taal al goed. Ik ben direct aan het werk gegaan toen ik in Enschede kwam. Eerst bij het fietsendepot van de gemeente, later in een fietsenzaak. Ik ben meteen begonnen met Nederlandse les en heb veel contact met Nederlanders om mij heen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.