Uit onderzoek van de
NOS blijkt dat Facebook bij meerdere verzekeraars kan meekijken. Dit kan met de Facebook-pixel-plugin die door verzekeraars zelf wordt geplaatst op de site. Door die pixels kunnen verzekeraars gepersonaliseerde advertenties laten zien aan (potentiële) klanten op Facebook.
KeerzijdeKeerzijde van de techniek is dat het surfgedrag van gebruikers ook wordt doorgestuurd. Wie op de site van een zorgverzekeraar zoekt naar informatie over persoonlijke zaken als de behandeling van een geslachtsziekte of een depressie, moet er dus rekening mee houden dat Facebook dit ziet en opslaat.
Per direct gestoptZorgverzekeraar Menzis maakte, naast onder andere ONVZ en OHRA gebruik van die pixel, maar stopt daar nu per direct mee. "Wij stoppen resoluut. De commotie rond het onderzoek heeft onze ogen geopend. Consumenten zijn zich niet bewust van de hoeveelheid informatie die zij delen met Facebook", aldus Menzis-woordvoerder Joeri Veen.
Bredere discussieDe woordvoerder pleit voor een 'veel bredere discussie' over het delen van informatie. "NOS hangt het nu op aan de zorgverzekeraars, maar praktisch elk bedrijf met een marketing-afdeling maakt gebruik van deze techniek. Iedereen moet hierover nadenken. Weet waar je toestemming voor geeft." Door de gebruikelijke cookie-melding te accepteren, zeg je als gebruiker in principe 'ja' tegen het gluren van Facebook.
Wiens verantwoordelijkheid?Ondanks dat gebruikers zelf toestemming geven voor de informatieoverdracht naar Facebook, steekt Menzis ook de hand in eigen boezem. "Wij zien onszelf als een maatschappelijke organisatie en willen hierin onze verantwoordelijkheid pakken. We zien nu in dat veel consumenten niet weten hoe Facebook te werk gaat en grijpen daarom direct in."
Dat door het verwijderen van de pixel op de site ook de gepersonaliseerde advertenties verdwijnen is volgens de woordvoerder van 'secundair belang'. "De vraag of we hierdoor inkomsten mislopen heeft helemaal niet meegespeeld bij de beslissing om de pixels te verwijderen."
Online-beleidMenzis houdt naar aanleiding van de in opspraak geraakte Facebook-pixel, haar volledige onlinebeleid opnieuw tegen het licht. "We onderzoeken hoe het zit met de informatie-uitwisseling met andere organisaties waar we mee samenwerken. We hebben dit redelijk in de smiezen, maar kunnen nooit grondig genoeg zijn." Het onlinebeleid wordt geëvalueerd en waar nodig aangepast.
Brede discussieDe woordvoerder hoopt dat de discussie die nu vooral is gericht op zorgverzekeraars, uiteindelijk breder wordt gevoerd. "Ik snap dat het bij ons gevoelig ligt omdat mensen zoeken naar informatie over medische aandoeningen, maar ook als je op een website van een erotiekzaak kijkt, word je in de gaten gehouden. En Facebook houdt ook je online aankoopgedrag in de gaten." Over of het een erger is dan het ander, wil Veen geen uitspraken doen. "Ik denk dat mensen zich er vooral bewust van moeten zijn."
Vertrouwelijke informatieDe woordvoerder benadrukt verder dat er nooit sprake is geweest van het delen van vertrouwelijke informatie met het sociale medium. "Het gaat echt om het surfgedrag. Dus zoekopdrachten en browsergebruik", legt Veen uit. "Informatie over zorgverbruik van klanten en de informatie in onze database ligt niet op straat."
De website van Menzis was donderdagochtend enige tijd uit de lucht vanwege het verwijderen van de pixels. "We willen zeker weten dat ze weg zijn." Over het meegluren van Facebook op menzis.nl en anderzorg.nl (valt onder Menzis) hoeven 'surfers' zich volgens Veen in ieder geval geen zorgen meer te maken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Wim Corduwener