Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Droogte in Twente: verhoogde kans op natuurbrand

338320 natuurbrand 1

Brandweer en andere hulpdiensten zijn extra alert nu het kwik de komende dagen de 25 graden aantikt. Vorige week werd in Twente al alarmeringsfase 2 voor een verhoogde kans op natuurbrand afgekondigd en met de tropische dagen in het vooruitzicht is nog meer alertheid geboden.

De brandweer moest dinsdag al uitrukken voor een natuurbrand in het buitengebied bij Haaksbergen. Het ging om een kleine brand, maar volgens de brandweer was het bos 'kurkdroog'.

Verhoogde kansAlarmeringsfase 2 betekent dat er een verhoogde kans op natuurbrand is. De waarschuwing is alleen van kracht in heel Overijssel; andere provincies in Nederland hebben geen of een lagere alarmeringsfase.

In de buitengebieden in Twente mag tijdelijk geen open vuur gestookt worden. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en koken met open vuur zijn niet toegestaan. Ontheffingen voor snoeihout verbranden zijn tijdelijk eveneens niet geldig.

CoderingDe brandweer is onlangs afgestapt van de zogenoemde kleurcodes code groen, geel, oranje en rood. Tegenwoordig wordt er gewerkt met alarmeringsfases. Het KNMI gebruikt ook kleurcodes voor weersverwachtingen en dat zou regelmatig verwarring hebben opgeleverd met de alarmeringen van de brandweer.

Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.