Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Vraag naar extra medewerkers in de Twentse horeca is groot

338955 horeca

De terrassen zitten met dit weer van vroeg tot laat vol. Tegelijk gaat de horeca gebukt onder een schaarste aan personeel. Het personeelstekort speelt overal: bij hotels, restaurants en koffiecorners, cafés, ijssalons, campings... Vacaturesites hebben een sloot banen in de aanbieding voor de bediening, afwashulpen en koks.

Met dit sprankelend terrassenweer laat het zich overal ook goed voelen. Op het horecaplein van Enschede, bij de oude kerk, is er bijvoorbeeld bijna geen zaak die geen extra medewerkers zoekt. Zoals Paddy s. Ze hebben parttimers nodig voor in de bediening, in de keuken en in de schoonmaak. Een briefje plakken op de deur biedt geen soelaas meer, dezer dagen. Paddy s heeft uitzendbureaus ingeschakeld.

Uitsterven
Manager Marianne Bömer: Het lijkt wel of t vak aan het uitsterven is. Apart. Maar er is natuurlijk ook in andere branches veel vraag naar personeel. En de jongelui kiezen dan misschien ook wel eerder voor een baantje in de hoek, waar ze al voor aan het leren zijn. Maar tegelijk merken we in de horeca dat de economie aantrekt. Dus is het gewoon veel drukker in de zaken, verspreid over de hele dag en hebben we meer mensen nodig. We draaien van vroeg tot laat. Ik hoop dat er via de uitzendbureaus wat los komt. Bömer kent eigenlijk geen collega in de stad die niet zoekt naar extra handjes .

Stad, dorp... het maakt niet uit. Ook Eet- en ijssalon Leo s in Hengevelde bijvoorbeeld is op zoek naar een allround medewerker, die alles kan doen in de zaak: van voorbereiding in de ochtend, de bestellingen opnemen, serveren, hapjes bereiden tot afrekenen en het schoonmaken na sluitingstijd.

Werken op zondag

Eigenaar Leonie Hassink-Assink is op zoek via een uitzendbureau en heeft een oproep in een lokaal blad geplaatst en op haar Facebookpagina. Het is dit jaar goed te merken dat het moeilijker is om mensen te vinden. Het duurt langer. Er komen minder mensen op af. En er wordt ook minder werk gemaakt van de sollicitatie. Je krijgt vaker een cv tje dat half werk is. En wat je ook merkt, is dat werken op zondag een dingetje is. Dat is vaak de eerste vraag die ze stellen.

Toch klaagt ze niet over de zoektocht. Ze zit nog steeds niet tè lang met een vacature. Het maakt wel uit of je in een dorp zit, of in een stad met heel veel concurrenten die ook zoeken. En ons voordeel is dat we doorgaans tot 20.00 uur open zijn. Dat is een voordeel ten opzichte van een café bijvoorbeeld, waar je tot in de nacht door moet. Hoewel dat ook echt leuk is om te doen.

Flexibele werktijden
Tekort aan personeel in de horeca. Het is al geruime tijd zo, zegt Horecabond Nederland. De bond adviseert zaken vooral een band op te bouwen met het tijdelijk personeel. Zodat ze hen een jaar later weer kunnen benaderen als de nood hoog wordt. Of flexibel zijn met werktijden. Zoals werkweken aanbieden van vier dagen, waardoor het werk aantrekkelijker wordt.

Woordvoerder Bernadet Naber van de bond kan geen precieze vacaturecijfers geven voor deze regio. Maar landelijk gaat het om wel 37.000 stuks. Sinds vorig jaar is er op dat vlak niet veel veranderd. Het zijn niet de zonnestralen die het probleem zijn.

Opleidingen
Volgens de bo
nd is het vooral de aantrekkende economie. Tot een paar jaar geleden hadden horecazaken vooral piekuren. Nu loopt het de hele dag door. Buitenshuis ontbijten, lunchen, borrelen, eten. Er zijn zo wel zes, zeven horecamomenten op een dag. Dat vraagt ook meer personeel. Maar daarnaast vragen door een betere economie veel meer branches meer personeel. De zorg, productiebedrijven. Er is dus veel keus en blijkbaar lijkt de horeca dan minder aantrekkelijk. Dat merk je ook in een afnemende aanmelding bij horecaopleidingen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Ivo Kruger
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.