Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Onderzoekers VUmc hekelen deal MST en Menzis over hartzorg

342127 operatiemoetopnieuw

Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam hekelen de nieuwe afspraken tussen Menzis en onder meer het MST over financiering van de hartzorg. Professor Armand Girbes hoopt dat de patiëntenorganisaties zich gaan verzetten. Vooralsnog is daar geen sprake van.

Menzis heeft met tien ziekenhuizen, waaronder het MST, afgesproken de hartzorg te gaan vergoeden op basis van kwaliteit. Moet een dotterbehandeling of bypassoperatie vaker dan normaal opnieuw, dan betaalt het Enschedese ziekenhuis dat voortaan uit eigen zak. Andersom geldt ook: doet het MST het beter, dan houdt het meer geld over. Het hospitaal wordt dus niet meer één op één voor elke behandeling betaald.

Blij met de afspraakHet MST zei blij te zijn met deze afspraak, die in elk geval voor drie jaar geldt. Menzis zegt op basis van ervaringen en patiëntenprofielen precies te weten hoe groot normaal gesproken de kans is dat er een complicatie optreedt.

Normaal niet te metenGirbes bestrijdt dat, op basis van een groot recent onderzoek onder IC-patiënten van het VUmc en de universiteitskliniek in Caen. Volgens hem is wetenschappelijk niet echt te meten wat normaal is. In gewoon Nederlands: er klopt maar heel weinig van de voorspellingen, aan de hand van gemeten gegevens van de patiënt.

Volgens deze arts is de afspraak een perverse prikkel om patiënten niet opnieuw te opereren , zegt hij in het blad Arts en auto. En dan zag ik nog maar niets over het risico dat een dokter liever geen patiënten meer behandelt met een hoog risico. Snel ophouden hiermee.

Onzin Het MST neemt hier afstand van. Bestuursvoorzitter Bas Leerink: Onzin natuurlijk. Goed is wel degelijk te meten. Dat doen veel medisch specialisten al jaren. En op basis daarvan verbeteren ze ook hun zorg.

Link tussen financiën en kwaliteitHet Enschedese ziekenhuis, dat in vergelijk met andere hartcentra goed scoort, gelooft in de nieuwe financiering. Wij geloven dat je als ziekenhuis niet louter betaald moet worden op basis van het aantal ingrepen. Er komt echt een link tussen financiën en kwaliteit. Dat komt de patiënt ten goede , zegt Leerink.

Ook Menzis bestrijdt dat artsen een prikkel krijgen om risicovolle patiënten te weren. In onze methodiek is juist rekening gehouden met de extra zorg die deze mensen nodig hebben.

Voordeel van de twijfelDe minister voor Gezondheidszorg staat achter het experiment. De Consumentenbond geeft de aanpak het voordeel van de twijfel. We zijn te spreken over de pilot, maar men moet wel oppassen. Ziekenhuizen kunnen door het nieuwe inkoopbeleid financiële druk voelen om de extra ingreep niet te doen of uit te stellen. Dat kan nadelig zijn voor de kwaliteit van de zorg. De Bond gaat dat in de gaten houden.

Ongerustheid niet nodig Hartpatiënten Nederland sprak aanvankelijk over wurgcontracten , maar daar is de patiëntenorganisatie na een gesprek met Menzis op terug gekomen. De kans dat patiënten met een hoog risico op complicaties worden uitgesloten is klein, omdat in de berekening van wat kwaliteit is daar al rekening mee wordt gehouden. Ongerustheid is niet nodig , aldus een nieuwe verklaring van de organisatie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: MarieTherese Kierkels / PVE
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.