De pacifist heeft wel even geaarzeld. Toen de kameraden van de Friedens Freunde Dülmen hem onlangs voorstelden om op 5 mei naar het Ei van Ko in Enschede te komen voor de maandelijkse vredeswake, wist woordvoerder Jan Schaake van Enschede voor Vrede aanvankelijk niet of dat wel zo'n geslaagd idee is.
Duitsers die uitgerekend op Bevrijdingsdag voor een vredeswake naar Enschede komen... "Dat ligt gevoelig", zegt Jan Schaake van Enschede voor Vrede. Toch stonden er zaterdag een tiental vredesactivisten uit Dülmen. Herkenbaar aan hun blauwe shirts.
Delicaat
Samen met zo'n dertig Nederlandse geestverwanten stonden de Duitsers een uur lang zwijgend stil bij vrede en vrijheid. "Wij begrijpen dat dit misschien een delicate kwestie is, maar wij zijn op de hoogte van de Nederlandse geschiedenis en weten hoe het land heeft geleden onder deze bezetting", zei Michael Stiels-Glenn (65) uit Dülmen, die het vaderlandse oorlogsverleden goed zegt te kennen. "Het bombardement op Rotterdam in 1940, de afschuwelijke bezetting." Hij weet er alles van. "Het is voor ons daarom écht een voorrecht deze dag met jullie te mogen vieren."
Dreiging
Uitgerekend in Dülmen is de dreiging van een nieuwe Koude Oorlog sinds kort prominent zichtbaar, weet Stiels-Glenn. In de 45.000 inwoners tellende thuisstad van de Friedens Freunde openden de Amerikanen een jaar geleden een nieuw Defensie-depot als onderkomen voor tanks, bommenwerpers en ander materieel.
Koude Oorlog
"Het is het antwoord van de Verenigde Staten op de toenemende spanningen met Rusland", zegt de vredesactivist over de komst van het depot. Schaake: "En dat op een steenworp afstand van Enschede. Het is een beklemmende gedachte, dat de Koude Oorlog kennelijk zo nabij is."
Nooit meer
Het illustreert wat Schaake betreft op ondubbelzinnige wijze waarom Enschede voor Vrede elke eerste zaterdag van de maand op het Ei van Ko voor het stadhuis de spandoeken ontrolt voor de vredeswake.
Pacifist
"Vier weken geleden waren we er en over een maandje staan we hier weer. Vrede en veiligheid zijn nooit vanzelfsprekend, ze vragen onderhoud. Voor een pacifist is het dubbel om te constateren dat ons land in 1945 door een leger is bevrijd. Tegelijk leidt het ook tot blijdschap en een belangrijk appel: dit nóóit meer."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman