Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Alle zondagen winkels open in Enschede maakt tongen los

343130 download 209

De winkels in de binnenstad mogen voorlopig elke zondag open zijn. Ketens zijn blij, kleine zelfstandigen verdeeld.

Het is eten of gegeten worden
Modezaak Klof is de komende tijd elke zondag open. Dat betekent harder werken. "Niet erg. Daar ben ik ondernemer voor geworden."

Eigenaar Lars Spiele van Klof aan de Haverstraatpassage is een overtuigd voorstander van een wekelijkse koopzondag in Enschede. "Het aanbod aan winkels is hier enorm. Maar dat leidt op de zaterdagen tot zoveel drukte, dat bezoekers wegblijven. De koopstroom moet je beter spreiden, daar profiteert iedereen van."

Omzetten
Want er is nog niet genoeg bezoek voor alle ondernemers, stelt hij. "Het moet groeien naar minimaal 300.000 bezoekers per week. Liefst 350.000." Dat zal enige tijd kosten, verwacht hij. "Ik denk niet dat de extra 'tussenzondagen' die we nu open gaan, meteen hetzelfde bezoekersniveau opleveren als de huidige officiële koopzondagen." De omzetten zullen ook niet meteen een forse sprong maken, verwacht hij.

Publiek
"Toen de tweede koopzondag in de maand er kwam, leverde dat het eerste jaar maar de helft van de omzet van de toenmalige maandelijkse koopzondag op. Dat is later vanzelf gelijkwaardiger geworden. Dat zul je straks ook zien. Het publiek moet er even aan wennen dat de meeste winkels in het centrum op zondag straks altijd open zijn."

Maatregelen
Om de bezoekersaantallen te stimuleren zou de gemeente aanvullende maatregelen kunnen treffen. "Er zou een P & R kunnen worden ingericht in het noorden van de stad, zoals aan de Zuiderval. Of je kunt shuttebussen inzetten."

Koopavond

Dat zijn winkel voorlopig alle zondagen is geopend, betekent niet dat hij op maandag of op de donderdagse koopavond de deur gesloten houdt. Het betekent dat hij en zijn twee medewerkers harder moeten werken. "Vind ik niet erg, daar ben ik ondernemer voor geworden. Het hoort bij de nieuwe tijd waarin de consument wil kunnen winkelen wanneer hij wil. Om je te onderscheiden moet je als ondernemer soms inleveren. Het is eten of gegeten worden."

Veel collega-ondernemers in de Haverstraatpassage denken er net zo over. "Die zien nu ook wel in dat dit de wens van de consument is."

'Ik heb nog een leven naast mijn werk'
Elke zondag open? "Zeker niet", zegt Frank Wissink van de gelijknamige juwelierszaak. Hij blijft vasthouden aan een zondag in de maand.

De winkel van Frank Wissink aan De Heurne is, naast op doordeweekse dagen, ook op elke eerste zondag van de maand geopend.

Geen verandering
"En daar komt geen verandering in", zegt Wissink vastberaden. De Enschedeër runt de zaak samen met zijn vrouw en heeft daarnaast nog vijf medewerkers in dienst. "Als we elke zondag open zouden gaan moet mijn vrouw of ik in de winkel staan. Dat willen we niet, want we hebben ook nog een leven naast ons werk. En personeel inzetten op zondag is te duur."

Omzet
Die ene zondag in de maand bestaat ook nog niet lang. Vorig jaar besloot Wissink voor het eerst op die dag open te gaan. De openstelling heeft hem naar eigen zeggen geen extra omzet opgeleverd. "Je ziet vooral een verschuiving", licht Wissink toe. "Mensen die normaal gesproken op maandag een gerepareerd sieraad ophalen, doen dat nu op zondag. Dus nee, ik kan niet zeggen dat de zondagopenstelling voor mij tot nu toe heel lucratief is."

De Leckernij
Aan de Korte Hengelosestraat, zit Ep Eiting met zijn delicatessen- en kaasspeciaalzaak De Leckernij. Eiting is fel tegenstander van de verruimde zondagopenstelling. In het verleden was hij elke koopzondag geopend. Maar tegenwoordig blijft de winkel op zondag op slot, omdat het hem nauwelijks iets opleverde.

Toonbank
Toch overweegt Eiting om na de zomervakantie zijn winkel op zondag weer te openen. Met tegenzin, moet Eiting bekennen. Hij of een van zijn gezinsleden moet zelf achter de toonbank staan, omdat het te duur is om die dag personeelsleden te laten werken. Een koopzondag levert ook hem niks op.

Funshoppers
"De mensen die op koopzondag de stad in gaan zijn geen kopers, het zijn funshoppers. Maar we worden gedwongen mee te gaan met de stroom. Als ik dat niet zou doen, snijd ik mijzelf in de vingers." De zaak op een andere dag in de week sluiten om zelf even bij te tanken is voor Eiting geen optie. "De omzet die ik dan misloop haal ik op zondag niet in. Ik ben bang dat veel kleine winkels verdwijnen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.