Ik heb in de laatste vergadering van de Eredivisie CV een beroep gedaan op de compassie van de andere clubbestuurders, maar het heeft niet geholpen , constateert algemeen directeur Erik Velderman van FC Twente. Ik heb ze voorgehouden dat wij door de degradatie minstens 12 miljoen omzet kwijtraken en alle moeite moeten doen om overeind te blijven. Maar er was geen coulance.
Onder grote drukWelke clubs FC Twente tegemoet wilden komen en welke zich hard opstelden, weet Velderman niet. Want ik heb de vergadering verlaten nadat ik mijn zegje had gedaan. Die discussie is buiten mijn aanwezigheid gevoerd.
Zoals bekend, hebben de clubs samen nog circa een miljoen van FC Twente tegoed, van de anderhalf miljoen waarmee ze zouden worden gecompenseerd. Twente is van mening dat de gedane toezegging voor compensatie, die in 2016 door toenmalig directeur Onno Jacobs is gedaan, onder grote druk tot stand is gekomen en elke rechtsgrond mist.
De toezegging luidde ook het einde bij FC Twente in van directeur Jacobs en de commissarissen Schutrups en Heerts. Een aantal belangrijke geldschieters was namelijk woedend over het 'weggeven' van hun sponsorgeld.
Geen prioriteitEr resteren nu drie mogelijkheden: FC Twente betaalt toch, Twente stopt met betalen en wacht af wat de Eredivisie CV gaat doen, of Twente stapt zelf naar de burgerrechter om de afspraak te laten toetsen.
Velderman wenst zijn kruit nog even droog te houden. Maar een civiele procedure sluit ik zeker niet uit. Voor FC Twente heeft deze kwestie ook niet de hoogste prioriteit. In het contract staat dat we uitstel van betaling hebben zolang we in de Jupiler League spelen. Ik heb het alleen woensdag aangekaart, omdat het de laatste vergadering van de Eredivisie CV was waarin FC Twente vertegenwoordigd was.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Marcel ter Bals