Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedese hennepkweker (20) toont berouw: 160 uur taakstraf

346484 vrouwejustitia 7

Enschedeër Adai M. (20) werd woensdag door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van 3 maanden en een taakstraf van 160 uur voor medeplichtigheid bij het bestieren van een hennepkwekerij en wapenbezit. Ook moet hij de staat bijna 3000 euro terugbetalen.

Een waterlekkage bij Albert Heijn aan de Kevelhamhoek in Enschede bracht de politie op 29 december 2016 op het spoor van een in werking zijnde hennepkwekerij met ongeveer 300 planten in een woning boven de supermarkt.

VerklaringHet blijkt de woning van Adai M. De Enschedeër wordt aangehouden en legt in de dagen na zijn aanhouding bij de politie een verklaring af over de kwekerij. Een dag na zijn vrijlating wordt hij door agenten staande gehouden en vinden zij in zijn auto een zak hennep en een boksbeugel.

Bij een nadere doorzoeking van zijn woning worden ook munitie, vuurwerkpatronen en twee ploertendoders gevonden.

Andere versieM. doet opnieuw zijn verhaal bij de politie, maar komt met een andere versie op de proppen. Hij zou door twee mannen zijn gedwongen zijn woning beschikbaar te stellen voor de kwekerij en als opslagplek voor wapens en drugs. Daarmee zou M. een schuld van ruim 5000 euro bij de mannen in kunnen lossen.

Voor politierechter Ellenbroek is het bij aanvang van de zitting dan ook de vraag welke van de verklaringen de juiste is. Ik heb uw verklaringen gelezen en ik weet het niet hoor , zegt Ellenbroek tegen de verdachte. Het tweede verhaal is hoe het echt is gegaan , zegt M. zacht in de rechtszaal.

SchuldenM. zat in de problemen, had schulden gemaakt bij lieden die geen genoegen namen met een betalingsregeling die zich over maanden zou uitsmeren. Hij stelde zijn woning beschikbaar en liet de mannen hun werk doen. ,,Ik woonde in dat huis, maar zij hadden alles geregeld en zorgden dat de planten water en voeding kregen. Zelf heb ik daar helemaal geen verstand van."

Of hij de mannen bij naam kent is de vraag. M. is bang, zoveel wordt duidelijk. Ik weet het niet meer en ik denk dat ze valse namen hebben gebruikt. Toen ik ze belde dat de kwekerij door de politie was opgerold kreeg ik te horen dat ik ze niet meer moest bellen. Ik heb ze nooit meer gezien of gesproken.

SpijtVolgens M. hadden de mannen het zo georganiseerd dat alleen hij verantwoordelijk zou zijn voor alle strafbare feiten. Hij heeft spijt dat hij zichzelf in de nesten heeft gewerkt. M. betaalt de torenhoge elektriciteitsrekening van meer dan 2161 euro aan Enexis uit eigen zak, met hulp van familie.

Hij kampt met een ziekte die hem kwetsbaar maakt, maar die hem volgens het OM en de rechtbank niet mag weerhouden van het leiden van een zo normaal mogelijk leven. U hebt verkeerde keuzes gemaakt en er is misbruik van uw situatie gemaakt, maar u bent wel strafbaar en daarom deze straf. Het beslag op uw woning is iets voor uw advocaat om te overleggen met het Openbaar Ministerie , aldus rechter A. Ellenbroek, die grotendeels de eis van het OM volgt.

BerouwIn plaats van uit de schulden te zijn zit hij nu met een veroordeling en een schuld van 3000 euro aan de Staat. M. toont berouw, accepteert de straf en belooft zijn leven op orde te brengen. Ik zal niet meer toelaten dat me zoiets overkomt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.