Van der Wal (30) is al vanaf zijn tiende in de weer met treintjes. Zijn speciaalzaak lokt hobbyisten uit het hele land naar de Enschedese binnenstad en maakt vanaf morgen een nieuwe start op een andere plek. Er is niet veel veranderd. De winkel is een deur opgeschoven aan de Pijpenstraat.
CarrièreHet betekent ook een nieuw hoofdstuk voor Van der Wal's Pijp-Lines-carrière. De Enschedeër kwam er eerst als klant, later voor zijn studie elektrotechniek als stagiaire en was de afgelopen jaren er actief als verkoper. Nu mag hij zich de eigenaar noemen.
"Het was een logische stap. Mooi dat Manuel de zaak voortzet", zegt voormalig eigenaresse Marjolein Lasonder (48), die de winkel negentien jaar runde. "Met veel plezier, maar ik wilde er niet meer zeven dagen per week mee bezig zijn."
Van der Wal wil niets liever. Net als zijn klanten is hij 'helemaal gek' van treinen en modelbouw. "Het was al een mooie winkel, maar ik wilde er vanaf het begin wel mijn eigen stempel op drukken. Dat moest ook zichtbaar worden in de inrichting."
BotsneusDaarom was er hem veel aan gelegen de neusunit van een locomotief NS locomotief 1700, voor kenners bekend als de botsneus, te bemachtigen. Na ruim twee maanden touwtrekken met de NS lukte het hem de zogenaamde botsneus te redden van sloop. Naast deze opmerkelijke balie heeft hij zijn werkbank ingericht. Daar repareert hij modeltreinen en kan hij ze tevens voorzien van chips, zodat ze per computer gestuurd kunnen worden.
DigitaliserenMet het digitaliseren is een nieuwe dimensie aan modeltreinen toegevoegd, stelt hij vast. "De mogelijkheden zijn ongekend. Vroeger draaide je aan een knop, nu kun je via je computer de trein besturen en op afstand stroomafnemers en lampjes bedienen. Via een verbinding tussen een cameraatje in de cabine en je iPad kun je zelfs beleven hoe het is een rit over de baan te maken. Treinmerken gaan steeds verder in het digitaliseren."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Carlo ter Ellen