Uniek dat zo n grote kunstenaar in Enschede is , zegt Ella Buza, projectleider bij Tetem op het Roombeek. Onder de vlag van het Maker Festival Twente is Stelarc zondagmiddag actief in Tetem.
Veel mensen kennen hem niet, maar hij is al vanaf de jaren zestig bezig met experimenten om het lichaam beter te maken , zegt Ella Buza. Het is een performancekunstenaar die robotica toepast. Hij geldt als een pionier, is wereldwijd beroemd. Hij zoekt naar de mogelijkheden om techniek te integreren in het lichaam.
Letterlijk een oor laten aannaaienDat Stelarc daarbij ver gaat is duidelijk: hij heeft zich letterlijk een oor aan laten naaien. Het derde oor zit op zijn arm. Volgens Ella Buza laat hij binnenkort in dat derde oor sensoren zetten, waardoor via internet 24 uur per dag te horen is wat dat oor allemaal hoort. Hij speelt met de techniek , zegt Buza.
StickmanAnnie Makkink is met drie kleinzoons naar Tetem gekomen. Ze kijken zich de ogen uit , zegt ze. Als ze hoort dat Stelarc in beweging kan worden gezet met de minirobot StickMan, dan duurt het niet lang voordat een van de jongens Stelarc moves laat maken die prachtig geprojecteerd worden op de muur.
Hoe werkt het?Jacco Borggreve legt uit hoe StickMan werkt. Het pak is sterker dan zijn eigen spieren. Hij kan het niet terugdrukken. Borggreve is zelf beeldend kunstenaar. Toen hij hoorde dat Stelarc naar Tetem zou komen, wilde hij hem assisteren. Ik bewonder hem al vanaf mijn dertiende. Hij is de pionier in dit genre. Het is echt kunst en wetenschap, de relatie mens en machines. In 1975 heeft hij zijn lichaam tot object verklaard en is hij gaan experimenteren. Voor zijn derde oor is hij in 2006 in LA geopereerd.
De naam Stelarc is juridisch vastgelegd, weet Borggreve. Zijn eigen naam was Stelios Arcadiou. Hij werd geboren in Cyprus en groeide op in Melbourne. Nu staat hij in Tetem te bewegen op commando s van het publiek. Veel mensen maken foto s en filmen Stelarc, die het zichtbaar warm heeft.
3D chocoladeHet Maker Festival biedt meer. Wat te denken van 3D chocolade. Anouk ter Heegde laat zien hoe het in zijn werk gaat. Als de temperatuur van de verwarmde chocola maar rond de 36 graden ligt. Daarna wordt het afgekoeld. De kinderen maken het zelf en kunnen het na een half uur weer ophalen. Fablab is ook present. Ze maken 3D-stuiterballetjes. Let op: heet , meldt een papiertje. Het apparaat waaraan kinderen maar wat graag een slinger willen geven laat een temperatuur zien van 188 graden. Maar dan komt er wel een mooie stuiterbal uit. En zelf gemaakt.
De tentoonstelling StickMan is tot en met 19 augustus in Tetem aan de Stroinksbleekweg te zien.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook