De PvdA in Enschede wordt uitgenodigd aan de onderhandelingstafel voor de nieuwe coalitie. Althans, dat stellen formateurs Jon Hermans-Vloedbeld en Miriam Luizink, die het coalitieproces begeleiden, maandagavond voor aan de gemeenteraad.
Zaterdagavond zijn de coalitiegesprekken tussen Burgerbelangen Enschede, D66, VVD, ChristenUnie en GroenLinks afgebroken na zware onderhandelingen. 'Op basis van de gesprekken concludeerden wij inhoudelijke verschillen, maar ook gebrek aan chemie', aldus de formateurs in hun verslag. De inhoudelijke verschillen lagen binnen het sociale domein.
Snelheid
Afgelopen vijf weken is er te weinig voortgang geboekt in de onderhandelingen. 'Dat ook in relatie tot het sinds 9 weken demissionaire college en de stad die haast heeft', schrijven de formateurs. Het zittende college kan sinds de verkiezingen geen nieuwe beleidskeuzes maken.
Maar de gemeente Enschede staat wel voor grote (financiële) uitdagingen. De formateurs adviseren in hun verslag dan ook om het tempo van de onderhandelingen op te voeren.
Toch CDA?
Hermans-Vloedbeld en Luizink stellen voor om de 'tweede optie' uit het informatieverslag (de verkenningsgesprekken) uit te voeren. Dat wil zeggen dat in plaats van GroenLinks de PvdA aan de onderhandelingstafel wordt gevraagd. De vraag is of de sociaaldemocraten wel akkoord gaan met de blokkades waarover GroenLinks is gestruikeld.
Ligt er dan toch ruimte voor andere partijen? In het slotwoord van hun verslag schrijven de formateurs dat zij kansen zien om binnen 'afzienbare tijd in een (her)nieuw(d)e samenwerking' tot een coalitie-akkoord te komen.
Het feit dat 'hernieuwde samenwerking' nadrukkelijk wordt genoemd opent de deur voor het CDA. De christendemocraten vormden ook de afgelopen vier jaar met BBE, D66, VVD en CU de coalitie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Cees Elzinga