Ze mogen allemaal de 60 ruim gepasseerd zijn, dat weerhoudt een grote groep voetballers niet om wekelijks een potje running football te spelen. Maar de Nederlandse voetbalbond en zorgverzekeraar Menzis zoomen juist in op walking football. Velders vindt dat jammer en klom in de pen richting de bond.
"Alle artsen die we spreken zijn het met ons eens dat je ook na je zestigste best een fikse fysieke inspanning op het veld kunt leveren. Daar is niks gevaarlijks aan. We willen mensen die twijfelen over de streep trekken om actief te blijven, ondanks hun leeftijd. En bij running football mag je rennen en duels aangaan, waar dat bij walking football niet mag. Slidings zijn ook bij ons niet toegestaan, maar het fysieke is bij ons zeker nog wel aanwezig."
EHBOVelders wacht op een heupoperatie, de tweede al, maar dat weerhoudt hem er niet van te voetballen. Ook Noordendorp (73) heeft al wel wat fysiek malheur achter de rug. Uitgerekend bij een potje voetbal op het veld van Bon Boys kreeg hij in 2015 een hartstilstand op het veld. Snel ingrijpen van medespelers redde zijn leven.
"Al onze deelnemers hebben een EHBO-diploma met hartreanimatie en AED", zegt Velders. "Maar als het misse boel is, is het misse boel hoor, zo eerlijk moet je ook zijn. We hebben ook een lijst langs het veld liggen waarop de medicijnen staan die onze voetballers gebruiken, voor het geval dat. We zijn geen achttien meer."
Het seniorenvoetbal van Velders en co voorziet in een behoefte. Onder de deelnemers zijn ook weduwnaars die door het voetbal actief en onder de mensen blijven. Zo voorkomen ze dat ze in een sociaal isolement raken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook