Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Nieuwbouwwoning in Enschede al 24 jaar onbewoond

348376 goghlaan

24 jaar geleden werd een fraaie vrijstaande koopwoning aan de Vincent van Goghlaan opgeleverd. Er heeft nog nooit iemand in gewoond, ook de eigenaar niet. De buurt klaagt al jaren.

Het is een keurige straat in een keurige wijk, de Vincent van Goghlaan in 't Zwering. In het begin van de jaren 90 ruim en groen opgezet. Het aanzien van de straat wordt echter al bijna een kwart eeuw ontsierd door de woning op nummer 46 die sinds de oplevering, 24 jaar geleden, leeg staat. Rondom de kavel staan bouwhekken, onkruid heeft vrij spel. Een ruit is kapot, dat is gek genoeg het enige spoor van vernieling.

De woning is van binnen niet klaar. In de woonkamer liggen stapels hout. Behang- en verfmateriaal in de keuken. Er is een bouwtrap geplaatst als toegang naar de verdieping. Zo staat het er al jaren bij, tot ergernis van de buurt. De eigenaar van het huis heeft er nooit gewoond. Op de vraag waarom niet, reageert hij kort. ,,Ik wil geen reactie geven. Dat is mijn antwoord."

De buren hebben van alles geprobeerd om de man ertoe te bewegen zijn huis er op z'n minst bewoond uit te laten zien. "Maar er is geen gesprek mogelijk", zeggen ze. In het koopcontract van hun kavel stond dat er twee jaar na aankoop van de grond een huis moest staan dat bewoonbaar moest zijn. Die bepaling heeft de gemeente later geschrapt. Daarmee verviel een argument om te kunnen handhaven.
Inspectie
In 2005 diende een bewoner namens alle buren een verzoek in om te handhaven, maar dat werd afgewezen. De gemeente meldde daarbij dat de eigenaar had aangegeven dat hij hoopt het huis zo spoedig mogelijk te betrekken. Dat was dertien jaar geleden.

Slechts een keer heeft de gemeente een inspectie uitgevoerd, in 2004. De ambtenaar constateerde toen dat de woning aan de buitenkant in goede staat verkeert en geen gebreken vertoont. 'Aangezien de woning niet in gebruik is en geen sprake is van directe hinder of gevaar met betrekking tot de woning, kunnen wij de eigenaar niet aanschrijven voorzieningen te treffen in de woning', meldt de gemeente in een brief aan de bewoner die de klacht namens de buurt had ingediend.

De eigenaar plaatste een jaar of acht geleden bouwhekken, nadat buren diverse keren kinderen hadden weggestuurd die rondom het huis en ook op het dak speelden. "Toen we hem later vroegen die hekken te verwijderen, zei hij dat dat niet mocht omdat hij anders juridisch aangesproken kon worden als een van de kinderen van het dak af zou vallen. Hij moest de bouwkavel afschermen", aldus naaste buurman Pim Fij.

Vervelend gesprek
Contact dat er slechts heel zelden is, leidt volgens hem en buurman Joop Huve tot een vervelend gesprek, waarbij zij de indruk hebben dat het de eigenaar niets interesseert dat iedereen last heeft van de staat van zijn huis en tuin. "Hij geeft helder aan dat wij ons er niet mee moeten bemoeien. Zorgelijk."

Alle buren hebben ook bezwaar aangetekend tegen de aanslag van de onroerende zaakbelasting, omdat de waarde van hun woningen zou zijn gedaald door het ontsierende gezicht van zowel het huis als de tuin op nummer 46. De gemeente heeft de bezwaren afgewezen.

Met de jaren is het gevoel van machteloosheid onder de buren toegenomen. "Er zijn kennelijk geen juridische mogelijkheden om iemand te dwingen zijn huis te laten bewonen. Maar je wilt na 24 jaar eindelijk wel eens gewoon buren. Laat hij het te koop zetten, zo'n huis ben je zo kwijt. We hebben als buurt zelfs aangeboden om het zelf te kopen, maar dat wilde de eigenaar ook niet", zeggen de zes omwonenden die deze middag bijeen zijn gekomen om hun verhaal te doen tegenover De Twentsche Courant Tubantia en SP-raadslid Annelies Futselaar. Futselaar belooft vragen te gaan stellen aan het college over de veiligheids- en leefbaarheidssituatie. Ook wil ze weten waarom de gemeente de bezwaren van de buurt niet honoreert.

Bijeenkomst
Het raadslid adviseert bewoners om in groten getale naar de eerstvolgende bijeenkomst te gaan van de stadsdeelcommissie-West en daar hun zegje te doen. Die zullen dat zeker overwegen. "Want dit moet stoppen. We willen af van deze steenpuist in onze wijk."

Woordvoerder Ton Kamp liet gisteren weten dat de gemeente diepgaand onderzoek doet om duidelijkheid te krijgen in deze kwestie. Dat is nogal complex, ook omdat het vergunningssysteem is veranderd.

Ook wordt onderzocht of er nog een niet afgehandeld handhavingsverzoek van de buurt is. Op voorhand heeft Kamp de buurt uitgenodigd hem dit weekeinde een mail te sturen waarin de bewoners hun vragen en grieven nog eens kenbaar maken. De mail wordt volgende week beantwoord, belooft hij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.