Aan de twee projecten zijn de bekende UT-wetenschappers Albert van den Berg en Stefano Stramigioli verbonden. Van den Berg is medecoördinator van het project Health EU, dat de gezondheidszorg wil verbeteren met behulp van een nieuw te maken digitaal, virtueel model van mensen. Dat gebeurt met behulp van data die zijn verzameld via nieuwe technologieën als draagbare sensoren, implantaten en genetische informatie.
Digitale tweelingenMet de digitale tweelingen die zo worden gecreëerd kunnen tests en processen worden uitgevoerd die met echte mensen lastig of niet te doen zijn. Maar de digitale tweeling kan ook helpen de juiste diagnose te stellen, ziektes te behandelen of ziektes te voorkomen.
Ander voordeel van deze zogeheten avatars is volgens de UT dat er minder dierproeven nodig zijn om medicijnen uit te testen. Een meer persoonlijke, maar ook preciezere en efficiëntere gezondheidszorg is het uiteindelijke doel.
Robots
Het project van Stefano Stramigioli brengt verschillende onderzoeksdisciplines bij elkaar die samen een volgende generatie robots ontwikkelen. Deze robots moeten mensen beter begrijpen en beter met ze communiceren. De machines hebben meer geavanceerde eigenschappen dan de robots die er nu zijn.
Meer dan 700 wetenschappers hebben zich aangesloten bij het initiatief. "Dat we hiermee zijn geselecteerd voor een volgende ronde betekent dat Europa het gevoel van urgentie met ons deelt dat we deze robotica nodig hebben in de toekomst", zegt Stramigioli.
InzendingenDe projecten van de beide wetenschappers zijn samen met nog 15 andere plannen gekozen uit in totaal 33 inzendingen voor de nieuwe zogenoemde EU Flagships for Future and Emerging Technologies (FET Flagships). Op 18 september is een volgende selectieronde. Van de 17 mogen er 6 door naar een derde en laatste ronde. Deze 6 mogen een heel uitgebreid voorstel indienen. Uiteindelijk blijven 2 projecten over die beide een miljard euro krijgen.
Albert van den Berg durft nog niet vooruit te kijken, maar is trots op het bereiken van de tweede ronde. "Het doorstaan van de eerste evaluatie is een belangrijke stap voorwaarts."
Het bevestigt volgens hem dat de UT-instituten MESA+, TechMed Centre en DSI belangrijk onderzoek doen om de gezondheidszorg en kwaliteit van leven voor alle Europeanen te verbeteren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: UT