Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Celstraffen geëist voor miljoenenfraude met Twentse pgb's

380514 case law 677940 1920 10

Het Openbaar Ministerie wil dat vijf leidinggevenden van de zorginstellingen Pastoraal Centrum Saron uit Beuningen en In t Zadel uit Boekelo tot 30 maanden de cel in gaan voor onder meer fraude en deelname aan een criminele organisatie. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Almelo.

De zorginstellingen zouden jarenlang hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb s), door teveel en verkeerde zorg te declareren zonder daarbij een urenregistratie vast te leggen. Daarom wil justitie bovenop de geëiste straffen dat de twee Twentse instellingen gezamenlijk ruim 2,7 miljoen euro terugbetalen. Ook wil justitie dat PC Saron en In 't Zadel beide 250.000 euro boete betalen, waarvan 100.000 euro voorwaardelijk.

MeesterbreinGerard S. (52) uit Beuningen, de directeur van Pastoraal Centrum Saron, wordt gezien als brein achter de frauduleuze manier van declareren. Hij bedacht volgens justitie een manier waarop meer zorg kon worden gedeclareerd dan werkelijk was verleend, en zaken konden worden gefactureerd die helemaal niet met pgb-geld mochten worden betaald. Daarom wil het OM dat hij 30 maanden de cel in gaat en 5 jaar lang niet meer in de zorg mag werken.

Sander van D. (40) uit Wierden zou als financiële man binnen PC Saron ook een belangrijke rol hebben gespeeld, en hoorde een celstraf van 15 maanden en een beroepsverbod van 5 jaren tegen zich eisen.

MeewerkenOmdat leidinggevenden van In t Zadel meewerkten aan de werkwijze van Gerard S. worden ook zij persoonlijk verdacht van onder meer fraude en witwassen. Het gaat onder meer om Enschedeër Wim G. (58), de directeur van In t Zadel. Tegen hem is 18 maanden gevangenisstraf geëist, net als tegen zijn vrouw. Tegen zijn dochter eist het OM 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Zij gingen naar eigen zeggen volledig mee in de adviezen van S., maar hadden als bestuur van een zorginstellingen volgens het OM de plicht om ook zelf kennis op te doen over de declaraties van pgb s.

Foute declaraties
Naast het declareren van teveel zorg door PC Saron en In t Zadel zouden er ook facturen zijn verstuurd voor zaken waarvoor pgb s niet gebruikt mochten worden. Het gaat dan onder meer om langdurige huisvesting en bijzondere vormen van dagbesteding. Zo werkte een cliënt van Pastoraal Centrum Saron zonder begeleiding bij een tuincentrum in Denekamp, terwijl er elke maand ruim 1.000 euro zorggeld werd gedeclareerd voor dat werk.

Het teveel geïncasseerde geld zou vervolgens door de instellingen zijn witgewassen door te investeren in onder meer huisvesting. De medewerkers wordt niet verweten zichzelf te hebben verrijkt.

OntkenningDe verdachten hebben elke vorm van fraude altijd ontkend. Er zou zijn gewerkt via een gedoogconstructie voor kleinschalige wooninitiatieven. Die zouden zorg niet uitgebreid hoeven te specificeren op declaraties, wat onlangs door het Zorginstituut zou zijn bevestigd. Ook zouden er bij elke instelling herhaaldelijk controles en huisbezoeken zijn geweest, waarbij nooit onregelmatigheden werden vastgesteld.

Deze en volgende week zullen de advocaten van PC Saron en In t Zadel hun pleidooien voordragen. Daarna heeft de rechtbank nog enkele weken om het onderzoek naar de vermeende zorgfraude te sluiten. Het vonnis tegen de verdachte stichtingen en personen volgt daarom naar verwachting niet eerder dan halverwege volgende maand.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.