Twente dreigt de boot te missen met het winnen van warmte uit de aarde, terwijl de diepe ondergrond er juist kansrijk voor lijkt. Miljoenen voor proefprojecten gaan in ieder geval dit jaar aan de neus van Twente voorbij.
Oorzaak van het missen van de eerste subsidieronde is dat over de diepe ondergrond in Twente te weinig bekend is. De provincie Overijssel heeft niet diep genoeg in de bodem gekeken bij het in kaart brengen van kansrijke locaties, zegt directeur Paul de Groot van het Enschedese dGB Earth Sciences. Na contact daarover met het Enschedese VVD-raadslid Joost Nijhuis besloot dGB Earth Sciences zelf een analyse te maken van de Twentse bodem.
Twentse bodem kansrijk
De conclusie van dGB is dat Twente juist kansrijk is en dan vooral voor zogenoemde ultradiepe geothermie, tot een diepte van circa 6 kilometer. De Groot gaat ervan uit dat er goede kansen zijn voor een rendabel geothermieproject. Op grote diepte in de zogenoemde kolenkalkformatie is de temperatuur zo hoog, dat met de warmte die daar opgehaald wordt, huizen verwarmd kunnen worden en industriële processen kunnen draaien.
Geld gezocht
Om te weten waar en op welke diepte geothermie écht mogelijk is, is nader onderzoek nodig. Nijhuis en De Groot vragen daarom gemeenten, provincie, rijk en zelfs de Euregio geld voor extra onderzoek. Daarvoor zijn enkele tonnen tot een half miljoen nodig.
Snel aan de slag
Intussen heeft het rijk al de eerste 28 miljoen euro voor proefprojecten verdeeld. Allemaal aan consortia - die zelf ook 28 miljoen inbrengen- die buiten Overijssel opereren. Volgens De Groot is het nu zaak zo snel mogelijk meer zekerheid te krijgen over de kansen in Twente, zodat Overijssel in een mogelijke tweede subsidieronde alsnog kan meedoen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita