Het is nog onduidelijk of er een derde editie komt van de Tolle Woche, ook wel de Duitslandweek genoemd. Het evenement in teken van grensoverschrijdende samenwerking staat op een lijst met 13 investeringen die mogelijk niet gedaan kunnen worden door financiële tekorten van de gemeente.
De Tolle Woche kost de gemeente 150.000 euro aan co-financiering; wisselgeld op een begroting van bijna 700 miljoen euro. Maar met oog op de financiële tekorten - er moet 13 miljoen bezuinigd worden dit jaar - is het nog maar de vraag of Enschede dat bedrag kan missen.
Tolle WocheIn september 2016 werd de eerste 'Duitslandweek' gehouden, met een bescheiden programma. Vorig jaar was de tweede editie van het inmiddels tot Tolle Woche omgedoopte evenement. De activiteiten passen in de ambitie van Enschede om meer samen te werken met de Oosterburen.
Een nieuw college moet een besluit nemen over het al dan niet doorgaan van de Tolle Woche. Zo ja, dan moet er een financiële dekking worden gevonden door elders te bezuinigen of er moet anderhalve ton uit de algemene reserve worden geplukt.
12 andere wensenBehalve de Tolle Woche heeft de gemeente Enschede nog twaalf andere beleidswensen voor dit jaar, die samen zo'n 3 miljoen euro kosten boven op de begroting. Daarvoor geldt ook dat er een dekking moet worden gevonden. Het is dus onzeker of onder meer deze investeringen doorgaan:
- Belangrijke investering voor ontwikkeling van Kennispark (1,4 miljoen euro);
- Het op peil houden van de interne en externe bereikbaarheid van Enschede (300.00 euro);
- Voldoen aan de eisen voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen (235.000 euro) en de Wet Woonoverlast (130.000 euro);
- Open dag op de Technology Base Twente (40.000 euro);
- Opleidingen, trainingen, frictiekosten en vakliteratuur binnen eigen organisatie (148.000 euro).
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay