Dat wordt mogelijk gemaakt met de aanleg van een 6 kilometer lange leiding, de zogeheten Warmtebaan, tussen het bestaande netwerk bij de Zuidhollandlaan tot aan de stadshaard in Roombeek. Met de aanleg van de Warmtebaan is straks de helft van de 74.500 Enschedese woningen in potentie bereikbaar voor stadsverwarming. De studentenkamers in het voormalige ziekenhuis Ariënsplein en het project Kop Boulevard zijn de eerste nieuwbouwwoningen die erop worden aangesloten.
WerkzaamhedenGisteren is er begonnen met de zogeheten 'horizontaal gestuurde boringen'. Dat wil zeggen dat de warmteleidingen ondergronds worden aangelegd, zonder dat daarvoor honderden meters wegdek opengebroken moeten worden. Horizontaal gestuurde boringen zijn duurder, dus die worden niet over het hele kilometerslange traject uitgevoerd. Het voordeel is dat er maar op twee plekken een gat wordt gegraven. Op drukke knooppunten in de binnenstad wordt daarmee een verkeerschaos voorkomen.
BuizenTerwijl auto's, bussen en fietsers op dit moment ter hoogte van de rotonde over de Zuiderval rijden, worden vlak onder het wegdek de warmteleidingen aangelegd. Vanaf de Wooldriksweg wordt met speciale technieken 416 meter aan buizen onder de drukke verkeersader getrokken. Die buizen liggen op de Cromhoffsbleekweg op hun nieuwe bestemming te wachten. Dezelfde werkwijze wordt op nog twee plekken toegepast: onder de Haaksbergerstraat (ter hoogte van de Getfertweg) en vanaf de Utrechtlaan onder het voormalige gebouw van De Twentsche Courant Tubantia en de Wethouder Beversstraat door. Een honderden meters lange sleuf is daar niet wenselijk, omdat de gemeente het Cromhoffpark voorlopig in tact wil houden.
Afgesloten wegenOver het resterende deel van het warmtenettracé worden wegen wel opengebroken. Dat is ook de reden waarom de Utrechtlaan, Getfertsingel, Cromhoffsbleekweg, Nassaustraat, Ledeboerstraat zijn of worden afgesloten. Ter hoogte van de Wooldriksweg wordt de warmteleiding gesplitst. Een van de leidingen gaat vanaf dat punt via de Borneostraat en Ledeboerstraat naar de Alphatoren. Daar wordt het tracé gekoppeld aan het bestaande netwerk van de wijk Tattersall, dat nu nog via een eigen warmtekrachtcentrale ook de 101 meter hoge woontoren verwarmt.
De andere leiding volgt het tracé dat via de Getfertweg, Nassaustraat en Prinsestraat uitkomt bij het Ariënsplein en de Kop Boulevard. Beide nieuwbouwprojecten zijn van de Belgische investeerder LIFE en zijn de eerste nieuwe woningen die op het netwerk worden aangesloten. In 2019 wordt het laatste deel van de Warmtebaan aangelegd tussen de Oldenzaalsestraat en het bestaande netwerk van de stadshaard in Roombeek.
JanninkkwartierHet nieuwbouwproject Janninkkwartier, dat praktisch aan de leiding onder de Cromhoffsbleekweg komt te liggen, krijgt vooralsnog geen aansluiting op het netwerk. Maar door de nieuwe wetgeving, die vanaf 1 juli gasloos bouwen verplicht, liggen er ook voor het toekomstige nieuwbouwproject kansen om aansluiting te vinden op de Warmtebaan van Enschede.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook