Tattersall is nog een half jaar een buurt met twee gezichten. In het deel langs de Oldenzaalsestraat grijs en grauw, met onoverzichtelijke portieken en donkere gangetjes. Aan de andere kant wordt bij de watertoren Hoog en Droog de beoogde uitstraling van Tattersall steeds meer zichtbaar: een veilige en vrolijke wijk.
13 miljoen
Daarvoor investeert corporatie De Woonplaats 13 miljoen euro in modernisering van de 308 huurhuizen en verbetering van de leefomgeving. Vooral voor dat laatste hebben bewoners lang gepleit. Direct na de oplevering in de jaren tachtig kreeg de buurt in de wijk De Bothoven, met name door de voor die tijd vooruitstrevende kasbahwoningen, nog veel waardering. Maar in de decennia daarna veranderden de meningen. De buurt kreeg het stempel van saai opgedrukt en bewoners voelden zich er steeds onveiliger.
Met name in de nachtelijke uren was de wijk, direct grenzend aan het stadscentrum, een geliefd toevluchtsoord van zwervers, dealers en drugsverslaafden. De overlast was zo erg, dat huurders in opstand kwamen en zich acht jaar geleden boos meldden in het stadhuis voor een gesprek met de burgemeester.
Ingrijpend
Het heeft even op zich laten wachten maar momenteel wordt Tattersall ingrijpend onder handen genomen. Begin volgend jaar moet de metamorfose zijn afgerond. Een rondje door de wijk met Johan Oude Breuil en Nico-Tom Pen van De Woonplaats maakt duidelijk dat er veel aandacht is voor details.
Ze wijzen op uitstekende bloemkozijnen, witte nisjes bij voordeuren en nestkastjes voor vleermuizen en gierzwaluwen, die eerst onder de dakpannen nestelden. Maar het beeld van Tattersall verandert vooral door verplaatsing van bergingen, het afsluiten van de doolhof van weggetjes met vele donkere hoekjes en de glazen wanden rondom de portieken.
Sleutel
Daarvan krijgen alleen de bewoners een sleutel. Bovendien kunnen ze voortaan op de videofoon zien wie zich bij de deur meldt. Verder worden panelen op de begane grond van de Kasbahwoningen voorzien van grote, kleurrijke foto s en krijgen de grauwe stenen een lik verf in de kleuren wit, geel en rood. Net Willemstad , typeert een bewoner.
Hij woont in het deel van Tattersall dat al zo n beetje klaar is. Daar reageren de bewoners over het algemeen enthousiast. Zoals Saif Selkouche, die met vrouw en twee kinderen sinds 2007 in de wijk woont. Eerst kon iedereen zomaar bij onze huizen komen. Nu hebben we een mooi binnenpleintje. Dat geeft wel een veiliger gevoel. Super is het worden.
Verantwoordelijkheid
Frans Janssen (66) woont een eindje verderop en vindt dat de gemeente nu ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Ik woon hier 21 jaar. We gaan er op vooruit , zegt hij, terwijl hij het toegangshek bij het steegje naar de achterkant van zijn woning afsluit. Maar ik heb nog nooit zoveel afval door de wijk zien waaien. Daar moet de gemeente eens wat aan gaan doen.
Een andere bewoner klaagt niet alleen over de gemeente, maar ook over zijn huurbaas en de bouwvakkers van Dura Vermeer. Hij steekt een tirade af tegen de twee vertegenwoordigers van De Woonplaats. Zijn onvrede richt zich op overlast door de bouw en op de aangekondigde besparing door energiemaatregelen in zijn woning.
Lager uitvallenDie zou lager uitvallen dan in eerste instantie aan de bewoners is bericht. Oude Breuil en Pen bevestigen dat, maar merken op dat het voor de huurders geen nadelige gevolgen zal hebben. Dat hebben we ook rechtgezet richting de bewoners. De mensen merken er in ieder geval niks van in de portemonnee. De gemiddelde huurverhoging is vijftien tot twintig euro per maand, maar dat bedrag wordt terugverdiend door lagere stookkosten.
Ingebroken
Vanaf een bankje bij een speeltuintje houdt een bejaarde vrouw nauwlettend haar kleinkind in het oog. Bij haar is al drie keer ingebroken, vertelt ze. Haar woning wordt de komende maanden onder handen genomen. Het nieuwe deel van Tattersall vindt ze mooi, maar ze is sceptisch. Ik moet nog zien of het hier veiliger wordt.
Oude Breuil en Pen zijn daarvan overtuigd. Als het allemaal klaar is, is de wijk vrolijker en ook veiliger. We hopen dat daardoor ook de binding van de bewoners met de wijk groter wordt, want het verloop is over het algemeen groot. De mensen zullen hier straks graag wonen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen