Het kan de initiatiefnemer bij voorbaat 10.000 euro schelen als er geen vergunning en een bestemmingsplanwijziging meer nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen op eigen grond.
Niet aantrekkelijk
De gemeente Enschede wil dat inwoners en bedrijven zo veel mogelijk gestimuleerd worden om zelf hun energie op te wekken, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. In de praktijk blijkt dat niet bepaald aantrekkelijk. Veel huizen en met name agrarische bouwwerken, zoals stallen, in het buitengebied bieden te weinig ruimte of zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Terwijl er in het weiland vaak genoeg plek is om de zonnecellen te plaatsen.
10.000 euro
Wie denkt even wat panelen in het weiland te plaatsen komt bedrogen uit. Het plaatsen van zonnepanelen vraagt om een afwijkingsbesluit op het bestemmingsplan. Al met al kost het een initiatiefnemer al bijna 10.000 euro voordat er nog maar één zonnepaneel op zijn grondgebied is geplaatst. Met andere woorden: het is niet rendabel om op deze manier je eigen duurzame energie op te wekken.
Zonder vergunning
Om bewoners van het buitengebied het makkelijker te maken, werkt de gemeente aan een aanpassing op de bestemmingsplannen. Die maakt het mogelijk dat er zonder vergunning zonnepanelen op het maaiveld worden geplaatst. Om te voorkomen dat er lukraak weilanden worden volgegooid met zonnecellen, worden er wel enkele voorwaarden gesteld.
Vierkante meters
In het geval van woningen mag een initiatiefnemer maximaal 100 vierkante meter aan zonnepanelen op het maaiveld plaatsen. Deze panelen mogen op het gehele perceel geplaatst worden. Bedrijven mogen maximaal 150 vierkante meter aan zonnepanelen plaatsen, maar in dit geval moeten deze - uitzonderingen zijn eventueel mogelijk - wel binnen het bouwvlak komen te liggen.
Aanvullende eisen
De gemeente laat in de bestemmingsplannen opnemen dat er wel aanvullende eisen kunnen worden gesteld ten behoeve van cultuurhistorische waarde, verkeersveiligheid en gebruiksmogelijkheden van omliggende percelen. Ook kan de initiatiefnemer worden gevraagd de zonnepanelen op een degelijke wijze in te passen in het landschap, door er bijvoorbeeld een groene haag omheen te zetten.
Voor grotere zonneprojecten, die meer dan 100 of 150 vierkante meter beslaan, gelden andere regels en blijven bestemmingsplanwijzigingen in de toekomst nodig.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay